Workshop Scheepswerf Heusden

image001

In aanloop naar de expositie “Heusden Maritiem” organiseert Streekarchief Langstraat Heusden Altena de workshop “Scheepswerf Heusden”. De workshop start op woensdag 30 november om 19.00 uur in Heusden (Pelsestraat 17, Heusden). De scheepswerf van Heusden koestert een rijke historie. Spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het stadje aan de Maas gebouwd. Gedurende de hele twintigste eeuw was de werf van groot belang voor de regio.

hsd07578

Bron: Scheepswerf ‘Verolme’. Schip Éurylarus’, 1957. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Collectie Beeld en Geluid, HSD07578

In aanloop naar de expositie ‘Heusden Maritiem’ (april t/m september 2017, Gouverneurshuis) organiseert het Streekarchief een workshop voor geïnteresseerden in de Scheepswerf met als doel om meer te weten te komen over de invloed van de werf op Heusden en omgeving. Wat was de invloed van de werf op werkgelegenheid, bevolkingsgroei en woningbouw? Welke kansen bood de aanwezigheid van de werf middenstand, verenigingsleven en onderwijs? De werf trok werknemers aan uit de hele regio, maar ook van daarbuiten. Hoe was het om er te werken?

Tijdens de bijeenkomsten leren de deelnemers hoe interessant onderzoeksmateriaal te vinden is, maar gaan we vooral op onderzoek uit; in archieven, literatuur en kranten en op internet. Bovendien boren we nieuwe bronnen aan door oud-werknemers op te sporen en te bevragen. Hun verhalen zijn vaak nog niet vastgelegd. De resultaten van de workshop worden verwerkt in een artikel en krijgen ook een plek in de expositie. De eerste bijeenkomst uit een reeks van vijf is op woensdag 30 november van 19.00 – 21.00 uur in het Streekarchief (Pelsestraat 17, Heusden). De kosten van deze workshop bedragen 50 euro, inclusief cursusmateriaal. Aanmelden is door het beperkt aantal plaatsen aan te raden en kan via info@salha.nl. Raadpleeg www.salha.nl voor meer informatie en het overig cursusaanbod van het Streekarchief.

hsd07502

Bron: Scheepswerf ‘Verolme’. Het afmeren nà een stapelloop. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Collectie Beeld en Geluid, HSD07502.

waa89883

Bron: Tewaterlating van een schip bij scheepswerf Verolme te Heusden. Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Collectie Beeld en Geluid, WAA89883.

 

Laat een reactie achter