Verslag filmavonden

Verslag filmavonden over de binnen- en sleepvaart op 21 en 28 december 2022.

Op woensdag 21 en woensdag 28 december was het een gezellige drukte in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging “Irene” aan de Graaf van Hornelaan. In totaal hebben ruim 100 mensen de filmavonden bezocht. We waren iets te optimistisch geweest in de aankondiging door te schrijven dat er maximaal 120 mensen per avond konden worden toegelaten. Deze aantallen waren niet uit de lucht gegrepen. De opkomst in november en december 2015 was zo groot dat er mensen teleurgesteld moesten worden omdat Partycentrum  ‘De Ontmoeting’  anders te vol zou zitten en de veiligheid niet gewaarborgd kon worden. Bij het maken van de uitnodiging is dus van deze aantallen uitgegaan.

2022-12 Filmavonden 05Na het lezen van onze website kwam ik in 2016 het bericht tegen over de filmavond over de binnenvaart eveneens gehouden in Partycentrum ‘De Ontmoeting’ aan de Hoogstraat. Het bezoekersaantal bleek iets lager te liggen dan in 2015 het geval was. Deze avond werd bezocht door 89 bezoekers. Maar ja, de uitnodiging was al gemaakt en gepubliceerd op onze website en op facebook. Al met al natuurlijk geen man over boord maar ik hou nou eenmaal van duidelijkheid 😉

De avond werd geopend door onze voorzitter Jacco Damen. Hij heette iedereen hartelijk welkom en bedankte de aanwezigen voor hun aanwezigheid. Na wat huishoudelijke mededelingen werd de eerste film gestart.

Voor de wat oudere mensen die werkzaam waren geweest in de binnenvaart riepen de getoonde filmbeelden van de opstapplaats Lobith tot aan de eindbestemming Hoek van Holland herinneringen op die met de andere aanwezigen werden gedeeld. De filmbeelden van de tjalken en klippers onder volle zeilen werden zeer gewaardeerd. Bij het zien van de oude ambachten die werden getoond in de diverse steden langs de route, gingen sommige bezoekers in gedachte terug in de tijd naar de verhalen van de ouders of grootouders die verhalen vertelden over die ‘goede oude tijd’.

Na een korte pauze werden er beelden vertoond over de Nederlandse Sleepvaart tussen 1923 en 1963. Ook hier veel filmbeelden van bekende plaatsen, havens en slepers voor de bezoekers die werkzaam zijn geweest in de binnenvaart. Bij het zien van de filmbeelden van de slepers die een grote hoeveelheid aan zwarte rook de lucht inbliezen, gaven de bezoekers wel de nodige opmerkingen. In de huidige tijd is zo’n grote mate van luchtvervuiling immers ondenkbaar!

Het bestuur kijkt met plezier terug op beide filmavonden. Over beide filmavonden hebben we 10 nieuwe leden mogen inschrijven. Dit geeft het bestuur vertrouwen om op deze weg door te gaan.

Martin van der Stelt

Laat een reactie achter