Verslag diverse activiteiten augustus en september…

Door Martin van der Stelt

Fietstocht

Zaterdag 19 augustus zijn we met 19 leden op de fiets gestapt voor een tocht door de Noordwaard. Aanvankelijk hadden zich 15 leden aangemeld maar op het laatste moment kwamen daar nog 4 leden bij. Al met al een mooi aantal mensen voor een leuke fietstocht onder goede weersomstandigheden.

        De fietsroute door de Noordwaard

Om 14.00 uur werd het startsein gegeven bij het Andries Visserhuis waarna de eerste stop bij de ‘oude’ Biesboschkapel was. In dit voormalige gebedshuis werd de laatste kerkdienst gehouden op zondag 18 april 2004 en is sinds juni dit jaar in handen van Hilde Assies en Ruud Visser.

De voormalige Biesboschkapel gaat nu verder onder de naam Zo’ndag en bied naast een petit restaurant (de eerste volledig plantaardige uitspanning in Altena), ook huiskamerconcerten en workshops aan. Ook is het mogelijk om zgn. koudetherapie te beoefenen in een ijsbad. De koudetherapie wordt gedaan in een ‘BRUUD Oerbad’ waar ook de bekende Iceman Wim Hof een exemplaar van thuis heeft staan.

De meeste deelnemers waren zeer verrast over wat Zo’ndag te bieden heeft en raden het anderen aan om ook eens een kijkje te nemen.

 De deelnemers poseren voor de fotograaf op de Kroonbrug

Ook werd een stop gemaakt bij de Kroonbrug. Dit bruggetje ligt over het Boomgat en werd in 1939 in gebruik genomen als vervanging voor de kabelpont waar Teunis Polak veerman op was. Na het verdwijnen van de kabelpont kwam Teunis Polak gelukkig niet op straat te staan en ging aan het werk als brugwachter. Regelmatig werd de Kroonbrug bediend voor het doorlaten van beroepsvaart die tot 1969 zorgde voor de afvoer van landbouwproducten uit de polders de Kroon, de Zalm, het Zalmpje, Ganzenwei, Maltha en Vogelenzang. (Bron: Biesbosch.nu)

Door de slechte staat waarin de Kroonbrug verkeert, zijn er door de gemeente Altena plannen voor een renovatie of vervanging. In Effe Lùstere nr.90 staat een artikel waarin alles wordt uitgelegd. Bestuurslid Floris van den Hoek vertegenwoordigt onze vereniging bij de gemeente.

Voor de inwendige mens werd er een stop gemaakt bij de Seleviahoeve. Via pontje Steur werd er via het C.P. van den Hoekpad terug gefietst naar het Andries Visserhuis.

 

Barbecue

Rond 18.00 uur werd er aangevangen met de barbecue. 26 personen hadden zich hiervoor opgegeven. Peter en Liesbeth Kraaijeveld hadden alles tot in de puntjes geregeld en de gasten hoefden alleen maar langs te lopen om hun borden en glazen te laten vullen. Het vlees, stokbrood en de salade werden geleverd door onze plaatselijke slager Van den Heuvel die de kwaliteit op een hoog niveau heeft staan. Rond 21.00 uur werd de avond afgesloten en gingen onze gasten met een voldaan gevoel huiswaarts.

 

      Peter Kraaijeveld zorgt dat de pindasaus op temperatuur wordt gebracht,,,,

 

                                 Geduldig wachten op een hapje en een drankje

In 2024 hopen we weer een fietstocht met barbecue te organiseren. Het bestuur wil volgend jaar wel een andere fietsroute uitstippelen. We hopen dan ook dat dit ertoe leidt dat we meer aanmeldingen krijgen zodat we deze traditie in ere kunnen houden. Mocht u een leuke route weten, laat dit dan weten aan het bestuur zodat we kunnen kijken of dit haalbaar is.

Lezing over de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem

Op woensdag 6 september werd deze lezing gegeven door de heer Sander Wassing in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Irene aan de Graaf van Hornelaan. We zijn weer hartelijk ontvangen door de leden Adriaan, Marcel en Erik in de sfeervolle zaal. De ruimte in het verenigingsgebouw is van alle gemakken voorzien en leent zich uitstekend voor het organiseren van verschillende activiteiten. Omdat we als verenigingen gezamenlijk op de dag van de activiteit de handen uit de mouwen steken om de activiteit soepel te laten verlopen komt dit de saamhorigheid ten goede.

              Aandachtig luisteren de bezoekers naar het verhaal van Sander

De lezing werd bezocht door 30 geïnteresseerden die van Sander een goed en duidelijk verhaal kregen te horen. De meeste bezoekers gingen na afloop dan ook met een voldaan gevoel naar huis terwijl anderen nog even bleven hangen voor een praatje en een drankje.

Wandeling Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september was het Andries Visserhuis van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. De mensen die de wandelroute wilden lopen werden ontvangen door onze gastheren en gastvrouwen met een vers bakje koffie met koek. Er werd een wandelroute met daarop uitleg over het betreffende monumentale pand uitgereikt waarna de bezoeker(s), onder mooie weersomstandigheden, ruim een uur aan de wandel gingen. Ongeveer 30 mensen hebben de route gelopen en waren verrast dat er in Werkendam nog zoveel historische panden staan. In de week erna zijn er via mail nog een aantal routes aan leden toegestuurd die de wandeling op een andere dag wilde lopen.

Biesboschdag

Op zaterdag 16 september waren onze vrijwilligers en een aantal bestuursleden aanwezig op de Biesboschdag. Samen met de Archeologische vereniging Land van Heusden en Altena deelden we een kraam. Vrijwilliger Kees Brouwer gaf uitleg aan de geïnteresseerden over archeologie en de leden van de Historische Vereniging stonden de mensen te woord die vragen hadden over genealogie of interesse hebben in de historie van Werkendam.

Naast de verkoop van boeken konden de bezoekers ook raden welke scholen er op de foto stonden. De scholen op de foto’s stonden of staan allemaal in Werkendam. Uit alle inzendingen was er maar 1 persoon die alles goed heeft geraden!  De gelukkige winnaar, Jody Lankhaar uit Werkendam, heeft hiermee een jaar gratis lidmaatschap van de Historische Verenging gewonnen.

Onze trouwe vrijwilliger Bas voor den Dag is de bedenker van deze ‘Aap noot mies‘ actie waarvoor hartelijk dank.

Op deze Biesboschdag hebben we weer 4 nieuwe leden mogen verwelkomen. Al met al kunnen we spreken van een geslaagde dag.

 

Voorzitter Jacco in gesprek met de heer L Paans.  De heer J. van Oord bekijkt op      het gemak een boek.

 

 

Reacties zijn afgesloten.