Vereniging schrijft open brief aan Biesbosch MuseumEiland

Geachte bestuursleden, geachte heer Van Beek,

In juni opende u het geheel vernieuwde Biesbosch MuseumEiland na een grootscheepse verbouwing en vernieuwing. Jarenlang was het museum dé plaats in onze regio waar de rijke historie van wonen en werken in de Biesbosch gezien en beleefd kon worden. Als Historische Vereniging hechten we daarom veel waarde aan het bestaan van uw museum – dat ook een beetje als het onze voelt.

Dat geldt ook voor veel Werkendammers en andere streekgenoten, bij wie het museum na aan het hart ligt. Bezorgd zijn we daarom als we van diezelfde mensen signalen opvangen dat ze zich niet meer herkennen in het vernieuwde museum. Ze missen de elementen van voorheen die zo kenmerkend waren voor het vroegere Biesbosch Museum. Materialen en voorwerpen die door de jaren heen aan het museum zijn geschonken, ontbreken in het huidige Biesbosch MuseumEiland. Als vereniging vinden wij het een gemiste kans dat deze oude materialen slechts beperkt terugkomen. Het is daarom vanuit oprechte betrokkenheid dat we u hierop attenderen in deze open brief. Als vereniging kunnen we ons voorstellen dat het voor u een uitdaging is ‘oud en nieuw’ met elkaar te combineren. Maar wij moedigen u aan deze uitdaging aan te gaan.

Daarnaast zijn wij van mening dat het Biesbosch MuseumEiland een grote verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de collecties die door vele mensen, door de jaren heen, aan de zorgen van het museum zijn toevertrouwd. Wij delen de bezorgdheid over het mogelijk afstoten van de objecten zeer zeker en willen graag de grote cultuurhistorische waarde van uw collectie voor onze streek benadrukken. Dat de collectie niet volledig – en op elk moment – in het museum zelf te zien is, daar hebben wij begrip voor. Echter, wij doen een klemmend appel op u als museum om de aan uw zorgen toevertrouwde collectie in stand te houden en te koesteren. De collectie is het waard, de gevers hebben er recht op en de Biesbosch verdient het!

Met vriendelijke groeten,
bestuur Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

Kees Vreeken
voorzitter

Corine Koek-Maasdam
secretaris

2 reacties

  • 100 % mee eens, de collectie die de beleving, het leven, en het overleven in de BIESBOSCH illustreerde is onmisbaar in een MUSEUM, nu is het een THEATER, o wat een flater. Als er een stroom of een computer storing is, is het een DOOD gebeuren. Als dat tussen de oren komt van PETER VAN BEEK , en gaat beseffen het verschil tussen een FILM THEATER en een MUSEUMTENTOONSTELLING dan komt het goed. Daarom……….., wees zuinig op de COLLECTIE>
    G.D.H.

  • R.Bakker schreef:

    Jammer, dat ook daar de cultuulhistorische waarde vervaagt.

Laat een reactie achter