Stijlvolle herdenking Merwederazzia

In het zorgcentrum Overslydrecht werd 16 mei een stijlvolle herdenking gehouden van de Merwederazzia, die precies zeventig jaar geleden plaatsvond in Sliedrecht, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch. Als vergeldingsactie voor het doodschieten van twee Duitse landwachten werden honderden jonge mannen opgepakt en naar kamp Amersfoort gebracht. Na zeven weken werden velen op transport gezet naar de Duitse kampen.

Na toespraken van burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht en directeur Kamp Amersfoort H. Ruijs las Merwedegijzelaar Piet Baardman uit zijn dagboek uit die tijd. Vervolgens werden de namen van 26 Merwedegijzelaars die niet terugkeerden uit de Duitse kampen opgelezen. Na twee minuten stilte volgde een stille tocht naar de plaquette aan de Grote kerk. Daar sprak Anja van der Starre, dochter van een Merwedegijzelaars en initiatiefnemer van de website www.merwedegijzelaars.nl de aanwezigen toe. Vervolgens werd bij de kerk een krans gelegd door een zoon van één van de Merwedegijzelaars.

Uit onze regio werden in totaal 42 mannen opgepakt als Merwedegijzelaars. Vijf van hen keerden niet terug uit de Duitse kampen. Dat zijn Karel van Hartingsvelt, Johan den Hollander, Cees Ippel, Teunis Koesveld en Pieter Schouten. Hun verhalen zijn opgetekend in het boekje Brabantse Merwedegijzelaars.

Laat een reactie achter