Nieuw boek Nel van As verschijnt binnenkort

Nel van As is bekend van haar boeken over de ‘meuziken’, Werkendamse rijswerkers die wereldwijd hun bijzondere werk deden. Haar nieuwste boek, Werkers-Waddeneilanden-Waterwerken (WWW) gaat niet alleen over rijswerkers, maar ook over andere beroepsgroepen die op en om de Waddeneilanden actief waren. Het boek is vanaf 5 juni bij boekhandel De Angelot te koop voor € 29,95.

De auteur licht nader toe waarover haar boek gaat:

 

Nel van As schrijft over werkers bij de Waddeneilanden in haar nieuwe boek.

Nel van As schrijft over werkers bij de Waddeneilanden in haar nieuwe boek.

“In dit boek staan verhalen over de wandelende Waddeneilanden. Om het wandelen te stoppen hebben werkers ook al weer eeuwenlang waterwerken uitgevoerd. De eilanden waren kwetsbaar voor felle stromingen, waardoor er steeds land verloren ging. De eilanden hebben een belangrijke functie, nl. het beschermen van het achterland. In het gedeelte over De Verbindingsdam tussen Friesland en Ameland, was bedoeld als voor bescherming tegen wateroverlast in Groningen en Friesland, maar ook voor Landwinning door aanslibbing.

Het waterwerk in al zijn facetten laat een interessante ontwikkeling zien. Van een bos rijshout voor een huisje op Terschelling tot geavanceerd materieel op Texel in 2005. De ontwikkeling is te zien aan de hand van de vele foto’s. Uiteraard is het waterwerk in Nederland, willen we ons landje drooghouden, nog steeds van groot belang. De kennis en de vakbekwaamheid van het waterwerk is bekend geworden tot ver over onze grenzen.

De oudere Werkers op de Waddeneilanden hebben het klassieke rijs- en zinkwerk nog uitgevoerd in Nederland en in het buitenland. De jongere generatie, waarvan velen nog wel het klassieke zinkwerk beheersten, moesten ander werk zoeken. Waren vroeger veel mensen nodig om zinkstukken af te zinken, door de nieuwe initiatieven op het gebied van materieel en later automatisering, kon het zinkwerk door enkele mensen worden gedaan.

Naast rijswerkers en zinkbazen zijn het de grondwerkers, machinisten en schippers, die een aandeel hebben gehad in het werk op de Waddeneilanden. Deze beroepsgroepen hadden allen met het water te maken en ook daarvoor was er vakbekwaamheid nodig. Na de Tweede Wereldoorlog worden leerlingen van HBO-opleidingen naar de waterwerken gestuurd om ervaring op te doen.

In dit boek wordt de aandacht gevestigd op Werkers uit Werkendam, uit het Land van Heusden en Altena, uit Den Helder en mensen van de eilanden worden genoemd. Niet alleen de mannen worden genoemd, ook verschillende vrouwen waren betrokken bij de waterwerken, soms op kantoor, soms voor de koffie of met een vetpannetje. Zij staan op de foto’s en in de bijgevoegde namenlijst vindt u hun namen.

In ‘Het water als vriend en vijand’ worden mensen genoemd die te maken hadden met het water. En hoe reisde men vroeger naar de Waddeneilanden? Dit gedeelte beschrijft hoe men vroeger en nu de eilanden konden bereiken. We eindigen met wandelen, niet over de wandelende eilanden, maar met ‘Wandelen door de eeuwen’.”

Laat een reactie achter