In memoriam: Piet van den Hoek (1921-2015)

Monument Line Crossers, in 1989 in Werkendam geplaatst op initiatief van Piet van den HoekOp 12 februari 2015 overleed onze dorpsgenoot Cornelis Pieter (Piet) van den Hoek, drager van de Militaire Willems-orde 4e klasse. Hij was de laatste Nederlander die deze onderscheiding droeg vanwege heldendaden in het verzet tegen Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast was hij drager van het Verzetsherdenkingskruis en was hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 5e klasse.

De Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. betuigt haar medeleven aan mevrouw Van den Hoek en de familie. Zij verliezen in hem een man, vader, opa en overgrootvader. Een geliefde. Ons dorp verliest een markante persoonlijkheid, die het heden in persoonlijke zin verbond met het verleden. In dankbaarheid herinneren wij ons de betrokkenheid van de heer Van den Hoek bij de historie van Werkendam, in het bijzonder als dat de geschiedenis van oorlog en bevrijding raakte. Indrukwekkend waren zijn bijdragen aan de Dodenherdenkingen bij het monument in Werkendam. Hier sprak hij als levende getuige van de waarde van vrijheid, waar hij zijn geloofsverwachting – en die van zijn makkers uit het verzet – niet verzweeg.

Hij had nog graag de grootse viering van 70 jaar bevrijding meegemaakt en zag daar naar uit, zo vertelde hij ons nog onlangs. Het heeft niet zo mogen zijn. Moge hij rusten in vrede. Als vereniging hopen we dat zijn nagedachtenis mede de drijfveer blijft bij het werk dat we doen.

Het bestuur

 

Laat een reactie achter