Maarten van Rossems plundertochten op het Brabantse platteland – Werkendam gebrandschat door de Geldersen.
“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog.” De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van guerrilla overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de
‘Gelderaers’ in aantocht waren.
Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse gewesten aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man overal in het land betaalde daarvoor de prijs. In 1511 werden de inwoners van Werkendam hardhandig geconfronteerd met Gelderse krijgsbenden en werd het dorp in de as gelegd.
Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland? Wat overkwam de inwoners van
Werkendam anno 1511 en hoe zag het dorp er toentertijd ongeveer uit? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.
De lezing wordt verzorgd door de heer Sander Wassing uit Utrecht en wordt gehouden op woensdag 6 september in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Irene aan de Graaf van Hornelaan 46 in Werkendam.
De inloop is om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur.
Entree: leden € 5,- per persoon en niet-leden € 7,50 per persoon. De eerste kop koffie of thee is gratis.
Van harte uitgenodigd!
Laat een reactie achter