Een streek in het oog van de (Beelden)storm?
Werkendam, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten
Onrust in de Nederlandse samenleving is van alle tijden. In de zomer en herfst van 1566 raakten de gemoederen in het land oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische spanningen kwam op veel plaatsen tot een uitbarsting. Eind augustus 1566 sloegen beeldenstormers onder meer toe in Gorinchem en ‘s-Hertogenbosch. De interieurs van kerken, kloosters en kapellen werden verwoest.
De Beeldenstorm verspreidde zich razendsnel en het Spaanse bewind in Brussel werd aan het wankelen gebracht. Een antwoord van koning Filips II kon daarom niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om de orde te herstellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde hij een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten, in de volksmond al snel bekend als de ‘Bloedraad’. Commissarissen van Alva’s ‘Bloedraad’ verrichten geen half werk. Op basis van getuigenverklaringen werden ruim 12 000 personen veroordeeld en 1100 van hen geëxecuteerd. De bezittingen van deze personen werden geconfisqueerd. Daar zaten ook ‘huysen’, ‘erven’ en ‘kampen lants’ bij in Werkendam.
Wat merkte men in Werkendam en omgeving van deze turbulente periode? Waren inwoners betrokken bij de onrust rondom de Beeldenstorm of was men hier juist trouw gebleven aan de vorst en de Rooms-Katholieke kerk? Tijdens de lezing komen deze en andere vragen uitgebreid aan de orde.
U bent van harte uitgenodigd op woensdag 6 maart in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Irene aan de Graaf van Hornelaan 46 in Werkendam.
De spreker is de heer Sander Wassing uit Utrecht.
Laat een reactie achter