Kort verslag Algemene Ledenvergadering en Wèrrekendams Dictee

Op woensdag 29 november zijn de gewijzigde statuten door de 28 aanwezige leden, inclusief het bestuur, goedgekeurd. Het aantal aanwezige leden was helaas wat mager. Onze vereniging bestaat namelijk uit 360 betalende leden! We hopen dan ook dat er bij een volgende keer meer leden de moeite zullen nemen om aanwezig te zijn.

Onze voorzitter Jacco Damen opende om klokslag 19.30 uur de eerste vergadering. Er werden door een aantal leden vragen gesteld of om uitleg gevraagd over de gewijzigde tekst in de statuten. Deze werden door onze vice voorzitter Floris van den Hoek naar tevredenheid beantwoordt en uitgelegd. Hierna werd de vergadering om 20.05 uur door de voorzitter gesloten.

Na sluiting van de eerste vergadering was er even tijd voor een bakje koffie of thee. Om 20.20 uur opende onze voorzitter de tweede vergadering waarin de aanwezige leden het voorstel voor de wijzigingen goed keurde. Rest nu alleen nog de gang naar de notaris om de gewijzigde statuten officieel te laten bekrachtigen.

Na een korte pauze was het tijd voor het maken van het Wèrrekendams Dictee. Ons trouw lid Corine Koek-Maasdam heeft hierover onderstaand verslag geschreven waarvoor hartelijk dank.

Richard Wikaart wint Wèrrekendams Dictee

Corine Koek-Maasdam

Na een aantal jaren afwezigheid werd op woensdag 29 november door onze vereniging het Wèrrekendams Dictee georganiseerd. Thera van den Heuvel koos deze keer voor een tot de verbeelding sprekende gebeurtenis uit de Werkendamse geschiedenis, namelijk een schermutseling in het café van Ditje Steenhoven op 2 januari 1928. Dit café was gevestigd op de hoek Hoogstraat/Kruisstraat. De gebeurtenis verscheen eerder in Effe Lùstere van de vereniging.

Thera: “Thomas Westerhout zocht altijd naar gebeurtenissen voor de rubriek ‘50 jaar geleden’ of ‘100 jaar geleden’, en dit vond ik wel een leuke om te vertalen in dialect.” Het dictee begon met: ’t Was al laot in dun aovend en bekant sluitingstaid, bai Ditjes in ut keffee. Un stel, da un slôekske teveul op ha, was kachel. Ditje wou ze wegstôebele, mar ze lùsterde nie.’ Het verhaal ging verder met ‘pliesie’ Meijer, die de dronken bezoekers het café uit hielp door naar zijn dienstpistool én sabel te grijpen.

Woorden als ‘blaoskaok’, ‘schrète’ en ‘haorrêêpe’ bleken lastig, maar zijn allemaal terug te vinden in het boekje Werkendams dialect in woorden en spreekwijzen.

Het deelnemersveld was helaas niet zo groot dit jaar. Twintig deelnemers bogen zich over de 13 zinnen en keken na afloop elkaars dictee na. Na een extra correctieronde van de twee beste dictees werd Richard Wikaart met 39 fouten tot winnaar uitgeroepen. Hij ontving uit handen van voorzitter Jacco Damen een unieke borrelplank met het logo van onze vereniging erop.

Foto v.l.n.r. Jacco Damen, Richard Wikaart en Thera van den Heuvel.

Laat een reactie achter