Holocaust-overlevende Hetty Verolme bezoekt Werkendam

Hetty VerolmeTijdens het Bevrijdingsconcert op 29 april in de Maranathakerk hoopt Hetty Verolme-Werkendam uit Australië te spreken over haar ervaringen in vernietigingskamp Bergen-Belsen. Hetty Verolme – voor de oorlog een klasgenoot van Anne Frank – overleefde het kamp en schreef na de oorlog een boek over deze periode: ‘De kleine moeder van Bergen-Belsen’.

Speciaal voor de viering van 70 jaar bevrijding Werkendam gooide ze haar reisschema om. ‘Echt heel bijzonder’, aldus Corine Koek, bestuurslid van de Historische Vereniging en medeorganisator van de festiviteiten. ‘Via Sylvana de Backer kwamen we in contact met mevrouw Verolme. Ze zou rond Bevrijdingsdag in Nederland zijn en toen ze ons verzoek hoorde, wilde ze meteen haar reisschema aanpassen om in Werkendam bij het Bevrijdingsconcert te zijn.’ Opmerkelijk detail: de meisjesnaam van Hetty Verolme is ‘Werkendam’ en haar stamvader kwam hier vandaan.

Hetty Verolme-Werkendam verbleef als jong meisje ruim 14 maanden in Bergen-Belsen, waar ook Anne Frank en haar zusje Margot zaten. Ze kende Anne Frank al omdat ze voor de oorlog bij haar in de klas zat. Als een van de oudste kinderen werd Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen in barak 211, de kinderbarak van Bergen-Belsen. Voor een 14-jarig meisje een onmenselijke taak te midden van nog onmenselijker verschrikkingen. Ze zou nooit meer levend uit het kamp komen, dat wist ze zeker. Toch werd ze op vrijdag 13 april 1945 bevrijd.

‘Dat zij aanwezig is, vinden we als vereniging en organiserend comité heel bijzonder. We mogen nooit vergeten wat mensen in de oorlog meegemaakt hebben. Wie kan ons dat beter duidelijk maken dan iemand die het zelf heel direct heeft meegemaakt’, zo vullen Kees Vreeken en Jacco Damen, ook bestuursleden en betrokken bij de organisatie, aan.

Hetty Verolme zelf kijkt ook uit naar haar bezoek aan Werkendam. Ze vertelt: ‘Mijn stamvader, Mozes Werkendam is daar rond 1700 geboren. Vandaar dat mijn meisjesnaam Werkendam is. Ik heb in 2010 met Sylvana de Backer en mijn kleinzoon Adam jullie mooie gemeentehuis al eens bezocht. Dat was absoluut een geweldige ervaring. Ik hoop op 29 april vele Werkendammers te ontmoeten.’

Aan het bevrijdingsconcert, met veel samenzang van vaderlandse liederen, zal het Werkendamse koor Hallelujah een bijdrage leveren.

Laat een reactie achter