Herdenking 70 jaar ‘Merwederazzia’ op 16 mei 2014

Op vrijdagmiddag 16 mei 2014 organiseert de stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht van 15.30 tot 17.00 uur een bijeenkomst ter herdenking van het feit, dat er 70 jaar geleden in Sliedrecht en omstreken een grote razzia werd gehouden. Plaats van samenkomst is verzorgingshuis Overslydrecht aan de Scheldelaan te Sliedrecht. De bijeenkomst is toegankelijk voor genodigden en belangstellenden. Het Comité 4 en 5 mei organiseert deze herdenking in samenspraak met Anja van der Starre, dochter van een Merwedegijzelaar.

Op 16 mei 1944 hield de bezetter een grote vergeldingsrazzia in de dorpen Hardinxveld, Giessendam, Sliedrecht, Sleeuwijk en Werkendam. De razzia was een reactie op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch. Bij de razzia werden honderden mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Binnen zes weken werd een groot aantal van deze zogenaamde Merwedegijzelaars daar vrijgelaten, veelal op voorspraak van de scheepswerven waar ze werkzaam waren. De mannen die dit geluk niet hadden, werden afgevoerd naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen te werk gesteld werden. 26 van hen keerden nooit meer terug.

Sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst zijn de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen en Harry Ruijs, directeur van Kamp Amersfoort. Daarna worden belangstellenden uitgenodigd mee te lopen naar de plaquette aan de Grote Kerk te Sliedrecht. Hier zal Anja van der Starre een toespraak houden. Ter afsluiting zal een oud-gijzelaar een krans leggen.

Meer informatie over de Merwedegijzelaars is te vinden op Internet: www.merwedegijzelaars.nl en/of de speciale Merwedegijzelaarspagina op Facebook.

Laat een reactie achter