Geslaagde dag ‘Dagje Binnenvaart, vaart u mee?’

Vrijdag 29 december hield onze vereniging een leuke, interessante dag over de Binnenvaart, onder het motto: ‘Vaart u mee?’ Het was een zeer gevarieerde dag met enorm veel belangstelling: zo’n 500 mensen bezochten de expositie overdag en bekeken twee films in de avond.

Jong en oud was te vinden in het clubgebouw van muziekvereniging Irene en bekeek vol interesse de mooie schaalmodellen van binnenvaartschepen van vereniging De Binnenvaart uit Dordrecht en Modelbouwgroep Devel uit Zwijndrecht. Naast modelbouwschepen waren er ook modelbouwkranen, waarmee zand of grind kon worden geladen of gelost. Leden van deze vereniging hebben modellen gebouwd voor Werkendamse schippers. Een aantal scheepsmodellen was zeer oud. De familie Kornet van rederij Kornet bracht een aantal familiejuweeltjes mee. Er zijn modelschepen bij van meer dan 100 jaar oud. Echt prachtig om te zien.

Op de beamer werden oude foto’s vertoond en op de expositiewand was de geschiedenis te zien van de Werkendamse afdeling van Schuttevaer over de periode 1905 tot 2005. Men kon fotoboeken en archiefstukken bekijken uit het archief van Thomas Westerhout en een model van het schip “Adriana” waar Thomas een aantal jaren op heeft gewoond na zijn trouwen. Natuurlijk was er ook tijd voor onderlinge ontmoeting.

’s Avonds werden twee films vertoond, afkomstig uit de collectie van vereniging De Binnenvaart. De films ‘Varen door Rusland’ en ‘De Nederlandse Rijnvaart’ werden door een groep van 50 aanwezigen bekeken.

We kunnen spreken van een geslaagde dag. Net als in 2011, toen we de expositie ‘Schippers van toen’ organiseerden, was het druk. We hadden nu veel meer materialen en dat werd door de bezoekers gewaardeerd. Zo’n dag is ook een heel sociaal gebeuren, want iedereen kent elkaar. Na de Kerstdagen liggen nog veel schippers voor de wal dus die hadden nu een goede gelegenheid om te komen. Naast een geslaagde dag, was het dus zeker ook een gezellige dag.

 

 

Laat een reactie achter