Dagje Binnenvaart, vaart u mee?

Dagje Binnenvaart, vaart u mee?

Op vrijdag 29 december bent u van harte welkom voor een boeiende dag over de Nederlandse en Werkendamse Binnenvaart. De dag bestaat uit een dagprogramma en een avondprogramma.

Dagprogramma 10.00 – 16.00 uur

Modelbouwgroep Devel uit Zwijndrecht presenteert scheepsmodellen van 1900 tot heden. De leden van deze modelbouwgroep nemen modelbouwkranen mee, waarmee de modelbouwschepen geladen en gelost worden. Heel aantrekkelijk voor kinderen om te zien hoe laden en lossen in z’n werk gaat! Ook zijn er modellen van moderne binnenvaartschepen te zien die i.o.v. Werkendamse schippers zijn gebouwd.

Vereniging ‘De Binnenvaart’ uit Dordrecht is aanwezig met een stand met diverse oude scheepsmodellen, veel andere materialen en verschillende films.

De Werkendamse familie Kornet toont scheepsmodellen van de vloot van hun rederij. Dat deze modellen te zien zijn is bijzonder; de modellen zijn verdeeld over de hele familie en sommigen zijn al heel oud.

Op de expositiewand kunt u de geschiedenis zien van de Werkendamse afdeling Schuttevaer, periode 1905 tot 2005.

Onze vereniging is aanwezig met een deel van het archief van Thomas Westerhout, o.a. fotoboeken. Ook is het scheepsmodel van het motorschip ‘Adriana’ te zien, het schip dat door Thomas in 1971 werd gekocht. Ook zijn de gehele dag Power Point-presentaties te zien, van o.a. ‘Drie generaties Dirk Christiaan Hovestadt’.

Avondprogramma vanaf 19.30 uur

’s Avonds worden twee films gedraaid, namelijk ‘Varen door Rusland’ en ‘De Nederlandse Rijnvaart’. Beide films zijn beschikbaar gesteld door Vereniging ’De Binnenvaart’.

1e film: ‘Varen door Rusland’

De filmopnamen zijn in 1983 gemaakt tijdens een vakantiereis door Jos Hubens. Dhr. Hubens is erelid en ambassadeur van Vereniging ‘De Binnenvaart’.

De reis begint in Rostov aan de Don en gaat via het Wolga Don kanaal naar Kazan aan de Wolga. De rivier Wolga, ook wel Volga genoemd, is met haar 3570 km de langste rivier van Europa. De rivier Don heeft een lengte van 1970 km. In 1952 is de Wolga verbonden met de Don door de aanleg van het 101 km lange Leninkanaal. Heden te dage heet dit kanaal het Wolga Don kanaal.

Tijdens deze reis ziet met een zeer grote verscheidenheid aan vaartuigen die op de Russische wateren varen.

 

2e film: ‘De Nederlandse Rijnvaart’

Deze film is eind jaren veertig, begin jaren vijftig opgenomen. De filmopnamen beginnen in Rotterdam waar zeeschepen kolen, graan, hout, stukgoed en olieproducten overslaan in sleepschepen. Nadat de sleep is vastgemaakt volgt er een reis van Rotterdam naar de eindbestemming Basel.

Tijdens de reis is de schade, die is aangebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bruggen en havens, goed zichtbaar. Ook zien we veel verschillende soorten Rijnschepen, stoomradar-, en stoomboten. Al met een een boeiende reis met voor velen zeer herkenbare plaatsen.

 

 

De inloop is vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur starten we de eerste film. Na een korte pauze wordt de tweede film vertoond. Na afloop is er gelegenheid om nog wat na te praten met een drankje.

U bent op 29 december welkom in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Irene aan de Graaf van Hornelaan. Het dagprogramma is voor iedereen vrij toegankelijk. Voor de avond betalen leden € 5,- en niet-leden € 7,50. Hierbij is één kop koffie of thee inbegrepen.

 

Laat een reactie achter