Afscheid De Kwinter: vereniging krijgt bijzonder schilderij ’terug’

De vereniging krijgt het schilderij terug dat ze bij de opening aan De Kwinter heeft geschonken. V.l.n.r. Floris van den Hoek, Kees Vreeken, Jacco Damen, Petra en Teus den Hollander.

De vereniging krijgt het schilderij terug dat ze bij de opening aan De Kwinter heeft geschonken. V.l.n.r. Floris van den Hoek, Kees Vreeken, Jacco Damen, Petra en Teus den Hollander.

Op vrijdagmiddag 22 november nam het gemeentebestuur afscheid van het bestuur van Stichting Cultureel Centrum Werkendam, de eigenaar van partycentrum De Kwinter. Vanuit het College van Burgemeester en Wethouders gaf wethouder Peter van der Ven acte de présence. De Historische Vereniging was uitgenodigd om bij deze informele bijeenkomst aanwezig te zijn, omdat inmiddels ‘ook de periode-De Kwinter een stukje Werkendamse geschiedenis is’, aldus Floris van den Hoek die als voorzitter van de Stichting allerlei herinneringen memoreerde. Ter gelegenheid van dit bijzondere moment overhandigde hij aan Kees Vreeken (voorzitter HV), Jacco Damen (bestuurslid) en Corine Koek (secretaris, niet op de foto) een schilderij dat destijds door de Rabobank én de Historische Vereniging geschonken is aan de Kwinter. Een geschenk dus met een speciaal, historisch tintje!

Opening

Op 9 december 1993 werd de Kwinter officieel geopend door de toenmalige burgemeester, mr. H. Dorland. Volgens hem was het nieuwe centrum destijds zelfs het grootste gebouw in het hele Land van Heusden en Altena, aldus een oud krantenbericht. De Kwinter was bedoeld als nieuw dorpshuis, ter vervanging van het oude buurthuis De Burcht. De naam ‘Kwinter’ verwees naar het ‘kwinten’, een term uit het rijswerk in de Biesbosch. Kwinten was het bijeen verzamelen van rijshout. Zo was De Kwinter als het ware ook bedoeld als verzamelplaats. Voor verenigingen en jongerenwerk was voortaan plaats in het sociaal-culturele centrum De Kwinter, dat vanaf het begin ook commercieel ingezet werd als partycentrum. Op zaterdag 11 december 1993 was er Open Huis voor alle belangstellenden en in de week erna vonden tal van feestelijke activiteiten plaats. Koren presenteerden zich, kinder- en jongerenactiviteiten, een optreden van Irene en als afsluiting de feestavond met onder andere Wim van den Heuvel.

Samenwerking

Al voor de officiële opening huurde de vereniging het kersverse centrum voor de presentatie van het boek Mediene Sjtampers op 24 november 1993. Dat was niet de laatste keer. Jaarlijkse ledenvergaderingen vonden steevast plaats in De Kwinter. Maar ook lezingen, het Werkendams Dictee, de genealogische dagen en andere activiteiten deden we vaak aan de Hooftlanden, waar we altijd plezierig samenwerkten met beheerders Teus en Petra den Hollander en hun team. Juist de allerlaatste bijeenkomst in De Kwinter overtrof qua opkomst al onze verwachtingen. De filmavond ‘Line-Crossers’ in het kader van 70 jaar bevrijding Werkendam trok maar liefst 250 bezoekers. Een fenomenale klapper en een prachtige afsluiting van onze jarenlange relatie met De Kwinter.

We danken als vereniging het bestuur van de stichting Cultureel Centrum Werkendam voor haar prachtige, waardevolle geschenk en de beheerders van de Kwinter voor de jarenlange fijne samenwerking die we in het geheel vernieuwde partycentrum De Ontmoeting zeker zullen voortzetten!

Bestuur Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

 

 

Laat een reactie achter