Vier nieuwe cursussen van het Streekarchief

1: Arm en rijk in cursus streekgeschiedenis
Voor de derde keer organiseert het Streekarchief in samenwerking met het Cultuurhistorisch Platform Land van Heusden en Altena de succesvolle cursus Streekgeschiedenis. Net als vorig jaar richt deze lezingenreeks zich in 2010 op één specifiek thema. Omdat de Europese Commissie 2010 heeft uitgeroepen tot het Europese Jaar van de Bestrijding van Armoede en Sociale Uitsluiting is gekozen voor het aansprekende thema: ‘Rijkdom en armoede in het Land van Heusden en Altena’. In vier lezingen wordt ingegaan op de verdeling van welvaart in onze regio door de eeuwen heen, en ter afsluiting maken de cursisten kennis met een aantal relevante archiefstukken uit het depot van het Streekarchief.
Periode: 13 januari-10 februari 2010 
Tijdstip: woensdag, 20.00-22.00 uur
Locatie: Fort Giessen, Giessensesteeg te Giessen
Duur: vijf bijeenkomsten (plus een optionele cursus op zaterdag 16 januari naar het Noord-Brabants museum in ‘s-Hertogenbosch, o.l.v. Cees van Maastrigt).
Kosten: € 35 (inclusief syllabus en koffie)
Aanmelden tot: 8 januari 2010 via www.salha.nl

Het cursusprogramma is als volgt:
13 januari: Cees van Maastrigt – Middelen van bestaan, sociale verschillen en elitevorming in de prehistorie en vroege middeleeuwen
20 januari: Hildo van Engen – ‘Tot behoef der armen’. De zorg voor minderbedeelden in het middeleeuwse Land van Heusden en Altena
27 januari: Peter W. Klein – Kanttekeningen bij vermogen en onvermogen in het Land van Heusden en Altena, 1500-1870
3 februari: Paula Jorritsma – Bestrijding van armoede en sociale uitsluiting in de negentiende en twintigste eeuw
10 februari: Ad fontes! Slotavond in het Streekarchief Land van Heusden en Altena

2: Wie was de heer des huizes?
In het Streekarchief start 5 januari een cursus voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van zijn of haar woning. 
Aanmelden tot 31 december 2009. Nadere informatie vindt u op www.salha.nl

3: Paleografie voor gevorderden
Deze cursus, die goed aansluit op de cursus Genealogie en paleografie voor beginners, is bedoeld voor gevorderde (genealogische) onderzoekers die hun paleografische vaardigheden willen vergroten. 
Aanmelden tot 31 december 2009. Nadere informatie vindt u op www.salha.nl

4: Genealogie voor gevorderden
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die de cursus genealogie voor beginners heeft gevolgd, maar ook voor mensen die zelf al de nodige ervaring hebben opgedaan met genealogisch onderzoek en zo de basisbeginselen van het familieonderzoek al onder de knie hebben. 
Aanmelden tot 31 januari 2010. Nadere informatie vindt u op www.salha.nl

Reacties

Reacties

Eén reactie

Laat een reactie achter