Verslag van het bezoek aan de museumwerf

Zaterdag 22 oktober, rond 9.30 uur, verzamelden zich 15 leden van de Historische Vereniging om naar Vreeswijk te vertrekken voor een bezoek aan de museumwerf. In het sfeervolle Theehuys werden we hartelijk welkom geheten. De koffie, die geschonken werd in scheepskommetjes, lieten wij ons lekker smaken, evenals de plak cake die daarbij geserveerd werd. Inmiddels was de gids, mevrouw Rina Copier, gearriveerd en zij nam ons mee voor een rondleiding. De werf presenteert zich als “een levend beeld van een eeuw binnenvaart” en daarmee is geen woord teveel gezegd. Rina liet ons kennismaken met het doel van de werf: het behouden van de voorwerpen, gereedschappen en de helling waar de historische schepen gerepareerd, gerestaureerd en onderhouden worden. 
De buitenexpositie toonde ons een gerestaureerde, deels geklonken, Westlander. Ook was er een origineel oud roefje te zien waar vroeger menig schippersgezin vertoefde.

Vooral het tonnetje, dat als toilet diende, trok veel bekijks. Enkele enthousiastelingen wilden weleens ervaren hoe zoiets nou zit. Ook het fornuis kreeg de nodige aandacht, hoe kon de schippersvrouw in zo’n laag kombuisje de maaltijden bereiden? Een gerenoveerde torenkraan uit 1950 wijst van verre de weg naar de werf. 
In de gebouwen zijn een timmerwerkplaats, een ijzerwerkplaats, een mastenloods en een draaierij gevestigd. Binnenkort worden er opleidingen verzorgt voor jongeren, om zo te voorkomen dat het oude ambacht (o.a klinken) verloren gaat.

Aan de Vaartse Rijn, tegenover de museumwerf, liggen de historische binnenvaartschepen van verschillende types, waarmee een beeld wordt geschetst van hoe het er vroeger uitzag.
In het bezoekerscentrum vertelde Rina over de historie van Vreeswijk, dat zijn bestaan te danken heeft aan de sluizen, die het Hollandse en Utrechtse achterland via de Vaartse Rijn verbindt met de Lek. De geschiedenis van de vier sluizen werd door haar tot in detail verteld. Ook de zandwinning is voor Vreeswijk, in vroeger jaren, erg belangrijk geweest. Er werden leuke anekdotes verteld, zowel door gids Rina als door de Werkendammers. Een uur lang werden we geboeid door alles wat we zagen en hoorden.

Na de keurig verzorgde lunch kregen we een rondleiding door het stadje Vreeswijk. Met een klein trekpontje gingen we over de Vaartse Rijn, wat voor grote hilariteit zorgde. We bekeken de ca 100 jaar oude RK Barbarakerk waarvan in de oorlog, door een bombardement, een kapel werd weggeslagen. Het interieur van de laat neogotische kerk was nog intact gebleven. De Hervormde kerk werd eveneens aan de buitenkant bezichtigd en ook het voormalige Tolhuis. 
Tijdens dit culturele rondje toonde gids Rina ons meerdere historische panden. Aangestoken door haar enthousiasme werd de rondleiding een half uur langer dan gepland. We namen afscheid van een bijzondere vrouw die ons op een geweldige wijze meenam op een reisje door de tijd. Namens ons allen werd haar een bloemetje aangeboden. Vanaf de museumwerf vertrok iedereen, na een goed geslaagde dag, weer terug naar Werkendam.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter