Verslag van de lezing over poldermolens op 4 oktober 2007

Al in 1403 is er in een oude akte sprake van molenbouw in de polders Emmickhoven en Waardhuizen. Bij een lezing in de Bibliotheek van Werkendam op 4 oktober 2007 vertelt molenaar Theo de Rooij over poldermolens in onze streek. Zelf is hij molenaar van de Vervoornemolen in Werkendam maar daarnaast onder andere ook op de molens “De Vrijheid” in Schiedam (gebouwd in 1785), “De Distilleerketel” in Rotterdam-Delfshaven (1728) en “Nooit Volmaakt” (1718).

In het verre verleden telde ons gebied maar liefst 49 molens waarvan 10 korenmolens. In Genderen, Veen en Werkendam (‘Landeke) staan nog drie molenrestanten. Op dit moment zijn er nog 10 molens over waarvan vier korenmolens. De korenmolens in Meeuwen, Veen, Woudrichem en Wijk en Aalburg zijn in eerdere lezing in Aalburg door Sven Verbeek al aan de orde geweest.

Aan de hand van een prachtige presentatie met veel beelden neemt Theo de aanwezigen mee langs de zes poldermolens. Aan de hand van enkele tekeningen legt hij uit hoe een poldermolen werkt en vertelt over elke molen de details over de vlucht en het scheprad.
Theo start bij de Zandwijkse molen in Uppel, die gebouwd werd in 1699. Een molen die dringend toe is aan restauratie en daarom op dit moment niet meer in bedrijf is.
Vlak daarbij staat de Uitwijkse molen in Sleeuwijk die dateert uit 1700.
Bij Almkerk treffen we de oude Doornsemolen aan eveneens uit het jaar 1700. Ook deze molen is in slechte staat.
De Noordeveldse molen staat in Dussen en is afgebrand in 1992, herbouwd en in 1998 door Prins Claus weer in gebruik genomen. De eerste molen dateert uit het jaar 1795.
Bij Hank wordt hard gewerkt aan de “vrolijk geschilderde” Zuid-Hollandse molen, gebouwd in 1791. Gelukkig is er geld om deze molen te restaureren dus over enige tijd zal deze molen, duidelijk zichtbaar op de A27, weer draaien.
Als laatste molen behandelt Theo de Vervoornemolen in Werkendam. Het bouwjaar van deze molen is niet exact bekend maar gebouwd omstreeks 1700. De Vervoornepolder werd in 1552 bedijkt en de molen werd ingezet om het waterpeil te beheersen. In 1969 is de Vervoornemolen gerestaureerd.

Een oudere mevrouw maakt zich (terecht) boos over het feit dat er wel volop geld is om paddenpoelen voor kikkers aan te leggen maar vrijwel geen geld om molens fatsoenlijk te onderhouden en regelmatig te restaureren.
Hoelang duurt de opleiding tot molenaar? Theo antwoordt dat je hiervoor ongeveer twee jaar nodig hebt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ook het Land van Heusden en Altena een flinke tol betaald en heel wat molens verloren. Gelukkig is in Woudrichem de korenmolen herbouwd, waarmee Theo aangeeft dat het zeker geen onmogelijkheid is maar wel een lange weg.

Op zaterdag 6 oktober 2007 is op initiatief van de molenaars de eerste Altenase molendag gehouden.

Meer informatie over molens zie website: www.molens.nl

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter