Streekarchief wint met dorpsfilms de Week van de Geschiedenisprijs

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis is op zaterdag 20 oktober, in een uitverkocht Grand Hotel Krasnapolsky, aan het Streekarchief Land van Heusden en Altena de Week van de Geschiedenisprijs uitgereikt. Uit handen van minister Plasterk, die in Amsterdam de Week van de Geschiedenis afsloot, ontving het Streekarchief de prijs van € 5.000 en een bronzen beeldje omdat zij met minimale middelen een aantrekkelijk programma van oude dorpsfilms voor de regio wisten neer te zetten. Ook onze vereniging heeft daar nog een bescheiden bijdrage aan geleverd.

Het Streekarchief uit Heusden gaat steeds vaker de boer op. In verband met de Week van de Geschiedenis werden enkele filmavonden georganiseerd in de diverse bibliotheken in het Land van Heusden en Altena. Vrijdag 19 oktober 2007 werd de Werkendamse bibliotheek met een bezoek vereerd en de belangstellenden hebben genoten.

Het Streekarchief heeft het nodige te bieden. Inmiddels ligt er drie kilometer archief in het depot, beschikt het over 80.000 foto’s en een flink aantal films. De historie die op de plank ligt in Heusden omvat het tijdvak 1365 – 1997. Archivaris Tom van der Aalst kent het gebied – na 30 jaar ervaring – als geen ander. De filmavond werd geleid door Vincent Robijn, die per 1 december a.s. ons Streekarchief gaat verlaten in verband met een benoeming aan het Rotterdams gemeentearchief.

Maar liefst vijf films werden er op deze vrijdag gedraaid. Voor de pauze waren dit de dorpsfilms over Werkendam in 1952 en 1959 en een dorpsfilm over Sleeuwijk van eind jaren 1950. Na de pauze de dorpsfilms van Werkendam (1969) en Sleeuwijk (1965-1966).

Prachtige opnamen – zonder geluid helaas – van de kinderen op de diverse scholen, vele straatimpressies en talloze inwoners kwamen in beeld. Maar bijvoorbeeld ook een wedstrijd van Kozakken Boys in 1959 toen nog aan de kozakkenstoep. De opening van de winkel van Van Lopik op de Hoogstraat, toen de eerste supermarkt. Historische beelden van winkels zoals Van Wijk Kilwinger, Miwaco warenhuis en slager Van Driel. Het ouderwets zetten van de krant bij drukkerij Damen en nog veel meer; eigenlijk te veel om op te noemen.

Van Sleeuwijk beelden van de scholen, het consultatiebureau, de sociale werkplaats en natuurlijk bij de pont aan het Hoekeinde. Indrukwekkende beelden van die mooie Rijksstraatweg. En natuurlijk ook vele inwoners waarbij de aanwezigen in de Bibliotheek het niet nalieten om de namen snel te noemen.

De avond ging snel voorbij. De aanwezigen konden dit initiatief van het Streekarchief Land van Heusden en Altena zeer waarderen. Ook in Nederland is dit initiatief opgevallen en daarom werd het Streekarchief in Heusden genomineerd bij de tien beste archieven van Nederland en is dus, zoals boven vermeld, de nummer één geworden. Meer info op: www.weekvandegeschiedenis.nl

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter