Straatnaambord Nieuwe Kozakken Stoep onthuld

Tijdens de receptie van de voetbalvereniging Kozakken Boys op vrijdag 13 april 2007 – precies 75 jaar na de oprichting – zorgde burgemeester Hellegers voor een grote verrassing. Om de historie levend te houden bood hij Barend Damen, voorzitter van Kozakken Boys, een straatnaambord aan met daarop de naam ‘Nieuwe Kozakken Stoep’. De naam herinnert aan de kozakkenstoep aan de Sleeuwijksedijk waar 75 jaar geleden Kozakken Boys begon te voetballen. De stoep waar op 8 december 1813 de kozakken via de Merwede De Werken en Werkendam bereikten en vervolgens een einde maakten aan de Franse overheersing.

Op zaterdagmiddag 14 april 2007, voorafgaand aan de competitiewedstrijd Kozakken Boys -SHO, is het nieuwe straatnaambord geplaatst bij de stoep aan de Lange Wiep en vanaf heden zal het adres van Kozakken Boys luiden: Nieuwe Kozakken Stoep 1.

Het initiatief voor dit nieuwe straatnaambord is genomen door de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. Vorig jaar – 7 april 2006 – werd er in de kantine van Kozakken Boys een lezing georganiseerd door de Historische Vereniging over het onderwerp “Met gevelde lans en losse teugel – Kozakken in Nederland 1813-1814”. Spreker was de heer Anne Aalders uit Hoogeveen die een meesterlijk werk heeft geschreven over de periode dat de kozakken in Nederland arriveerden en de Fransen verdreven. Aan het einde van de lezing werd terecht gesteld dat de naam ‘kozakkenstoep’ in de Werkendamse volksmond nog steeds bestaat maar niet (meer) zichtbaar is. Met het oog op het 75 jarig bestaan van Kozakken Boys en na overleg met burgemeester Hellegers (trouwens ook lid van de Historische Vereniging), is er door het bestuur van de Historische Vereniging achter de schermen gewerkt om de jubilaris dit passende geschenk aan te bieden.

Het bestuur en de leden van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. feliciteren vanaf deze plaats de Werkendamse sportvereniging Kozakken Boys met dit jubileum en hopen dat jullie nog heel lang mogen voetballen aan de Nieuwe Kozakken Stoep.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter