Rietaak de “Vier Gebroeders”

Wat de stoomslepers Pieter Boele en Jan de Sterke zijn voor Dordrecht en Gorinchem, moet de rietaak Vier Gebroeders worden voor Werkendam.

De rietaak de Vier Gebroeders kwam in juni 2005 naar Werkendam, nadat hij jarenlang lag weg te kwijnen bij het Rotterdamse havenmuseum. Vanaf dat moment is er keihard gewerkt om de rietaak de restaureren. Deze zomer moet hij in de vaart genomen worden.

Op het eerste gezicht lijkt de rietaak niet veel meer dan een hoop oud ijzer. Maar wie de geschiedenis kent weet dat dit varend cultureel erfgoed onlosmakelijk verbonden is met de riet- en griendcultuur van de Biesbosch en de scheepvaart in Werkendam.

De aak ‘De Vier Gebroeders’ was tot halverwege de jaren dertig eigendom van het griend- en rietbedrijf van Gebr. Hakkers uit Werkendam. De vier broers Hakkers waren zo de naamgevers van de aak.
Voordat riethandelaar Bas Bogers de aak kocht in 1937, werd er een motortje in gezet. De aak voer tot 1969 in de Biesbosch voor vervoer van materialen. De rietaak, ook wel plechtaak, Biesboschaak of haveaak genoemd, is sterk verwant aan de bekende Sliedrechtse zandaak. Het waren brede ondiepe platbodems die uitermate geschikt waren voor het vervoer van lichte bovenlasten door de ondiepe Biesboschkreken. Tot omstreeks 1925 werden de aken op de werfjes in Raamsdonkveer, Hardinxveld en Sliedrecht voor de riet- en griendbazen gebouwd.
Rietaken waren in die tijd de meest bekende kleinere beroepsschepen die in de Biesbosch en bij gorzen en grienden in het Benedenrivieren gebied in gebruik waren.

Open dag op rietaak Vier Gebroeders

Twee jaar na de aankomst van de rietaak in de Beatrixhaven vanaf het Havenmuseum in Rotterdam is de aak thans vaarklaar voor een open dag op zaterdag 30 juni 2007 vanaf 10.00 uur in de boetkeet. Na 11.30 uur wordt er een vaartocht gemaakt.

Twee jaar lang heeft de vereniging de Vier Gebroeders gewerkt om de aak weer terug te restaureren. Op 9 juni kon de aak te water gelaten worden. Hoewel de aak nog niet af is, is er toch al een proefvaart meegehouden. De motor werkt en het roer is in orde. De komende week moet de mast nog behandeld worden, de motoromkisting in orde gemaakt en de vloer aangebracht. Ook de zeilen zijn inmiddels afgeleverd, zodat het plan is nog deze zomer een zeiltocht te maken. Voor de zeilen ontving de vereniging de Vier Gebroeders eerder een cheque van de gemeente Werkendam van 5.000 euro.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter