Open Monumentendag van de wieg tot het graf

Het thema van Open Monumentendag 2011 is Nieuw gebruik – Oud gebouw. Tevens is het in 2011 200 jaar geleden dat de burgerlijke stand werd ingevoerd. Deze ‘code civil’ werd in 1811 ingevoerd door Lodewijk Napoleon en registreerde het leven van iedere inwoner van de wieg tot het graf. De Historische Vereniging heeft ervoor gekozen speciale aandacht te schenken aan geboortes.

“Het gemeentehuis spreekt tot ons en mag daarom aan redelijke eischen voldoen. Het registreert het menschelijk leven van de wieg tot het graf, de geboorte, het huwelijk en het overlijden wordt daar beschreven’’. Deze woorden sprak burgemeester W. Beukenkamp van Werkendam in 1925 tijdens de ingebruikname van het pand Hoogstraat 38 tot gemeentehuis. Echtparen die in dat gemeentehuis elkaar het jawoord hebben gegeven kunnen ‘op herhaling’ op zaterdag 10 september. Van 13.00-15.00 uur zijn fotografen van fotogroep Lumière aanwezig om echtparen op vertoon van hun oude bruidsfoto’s opnieuw op de foto te zetten.

Naast het fotograferen van bruidsparen kan zaterdag 10 september ook een bezoek gebracht worden aan het voormalige gemeentehuis op Hoogstraat 35. Thans is daar het kantoor van Kinderdagverblijf Baboffel gevestigd. Het thema geboorte past daarbij uitstekend. Er worden enkele verzamelingen van geboortekaartjes tentoongesteld. Ook zijn oude kraamspullen te zien van voormalig kraamverzorgster Francien van Helden uit Dussen. En uiteraard kan het pand bekeken worden. Ook het pand Hoogstraat 53 is te bezichtigen. Deze voormalige burgemeesterswoning is bijna een eeuw geleden gebouwd door burgemeester Sigmond. Ook was het tientallen jaren de dokterspraktijk van huisarts De Bruijn. Beide panden op de Hoogstraat zijn gemeentelijk monument.

In de Oudheidkamer op Zevenhuizen te Werkendam is aandacht voor Koninklijke geboortes.

De activiteiten zijn van 10.00-16.00 uur.

Kijk voor de meest actuele informatie op www.erfgoedaltena.nl

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter