Nieuw boek: “De Biesbosch – Gisteren, vandaag en morgen”

Donderdag 18 november 2010 is in café-restaurant Vissershang te Hank het eerste exemplaar van het boek “De Biesbosch – Gisteren, vandaag en morgen” door de schrijver Paul de Schipper overhandigd aan Jan de Ruijter uit Raamsdonkveer. Jan de Ruijter is de laatste rietsnijder en mattenvlechter die het riet in de Biesbosch sneed en verwerkte.

Uitgever Chris Verhoeven opende de bijeenkomst en onderstreepte het belang om – als het kan – alles in boeken vast te leggen van dit prachtige natuurgebied. Ook de mensen die er nu zijn, zijn er straks niet meer! Het is een prachtig boekwerk geworden met 22 verhalen en veel kleurenfoto’s. Twee verhalen gaan over leden van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a., te weten Hugo Groeneveld en Bas voor den Dag.

Voor Paul de Schipper is het inmiddels zijn derde boek dat gaat over een natuurgebied. Eerder schreef hij al over de Oosterschelde en het verdronken Land van Saefthinge. In de Biesbosch ziet hij “groene evangelisten” die de mensen aanwijzen waar zij mogen lopen en waarnaar zij mogen kijken … Waar nu het water stroomt, ploegden vroeger de boeren en ook toen waren de vogels present. In het kort vertelt Paul het verhaal van Jan de Ruijter die als 12-jarige de Biesbosch inging. ”Ik kwam van de lagere school en vader zei: Je bent nou genoeg geleerd. Op school kun je niks verdienen. Daar ging ik. In de winter van december tot maart in de Biesbosch, riet oogsten en op schelven binden. Je sliep de hele week in een keet. We kookten ons potje op een open vuur. Je zag mekaar niet meer zitten van de rook. ‘s Nachts kwamen de ratten. Vader sliep altijd met houtje in de hand. Als hij dan een rat voelde, sloeg hij er naar. Ellende? Ach, je was hartstikke tevreden met drie keer niks.”

Het boek “De Biesbosch – Gisteren, vandaag en morgen” is te koop bij uitgeverij Verhoeven (http://www.versehoeven.com/) en in de boekhandel. Het telt 96 pagina’s en kost € 12,50 (ISBN 97890 75703 64 1 NUR 949).

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter