Meuzikken worden goedkoper

Werkendam staat bekend als de bakermat van het rijswerk. Nel van As schreef er twee boeken over, getiteld ‘Meuzikken’. Dat is de bijnaam van Werkendammers, die uitzwermden over de hele wereld en zorgden voor goede havens, voor stevige dijken en voor droge voeten. Dit boek is een eerbetoon aan hen en aan hun vrouwen.
Tussen 1900 en 1930 zijn Werkendammers betrokken bij de waterwerken in Argentinië. Zij gingen met de boot vanuit IJmuiden, Hoek van Holland, Antwerpen of Boulogne sur Mer. Meestal was het een vrachtboot, die onderweg verschillende plaatsen aandeed, voordat zij afmeerden in Buenos Aires.
In het boek is ook een beschrijving van het rijswerk opgenomen om een idee te geven van dit ingewikkelde beroep. Het rijswerk en wat erbij komt kijken was het resultaat van een teamwork. In het hoofdstuk ‘Vrouwendam’, wordt in het kort het wel en wee van de vrouwen van de Meuzikken beschreven. Zij zorgden voor de kinderen, voor de kinderen van familieleden, voor anderen die tobden met hun gezondheid. Volgens Barend van de Werken verdienen deze vrouwen een standbeeld.
Beide boeken van Nel van As over Meuzikken in Shanghai en Argentinie zijn met ingang van 1 februari in prijs verlaagd. Het boek Meuzikken in Shanghai kost nu 15,95 euro en Meuzikken in Argentinie kost nu 29,95 euro. Bij aankoop van beide boeken betaalt u 40 euro. Beide titels zijn verkrijgbaar in het Andries Visserhuis.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter