Met de bijbelboot naar Calvijn (verslag)

Het was zaterdag vroeg uit de veren voor mensen die zich hadden ingeschreven voor de excursie ‘Calvijn en wij’ van de Historische Vereniging. Zoals in de uitnodiging was te lezen; Calvijn en Werkendam horen een beetje bij elkaar. Waarom werd niet uitgelegd, maar misschien was het antwoord te vinden bij de expositie in de grote kerk van Dordrecht.

Maar eerst scheepten we in op de Friendship, het schip van de stichting Tienerfriends. Ook wel eens licht spottend de ‘bijbelboot’ genoemd. Eigenlijk wel toepasselijk voor een bezoek aan Calvijn. Vanwege de regen was het zicht op de skyline van Werkendam wat vaag, maar binnen in het ruim was het behaaglijk warm. Zeker nadat iedereen van koffie was voorzien. Al was er nog iemand die vroeg naar de ‘Institutie’, het meest bekende werk van Calvijn. Om elf uur meerden we af, vlakbij de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerke uit de 15e eeuw, maar delen van de kerk dateren al uit de 11e eeuw. Heel bijzonder zijn de koorbanken in de kerk uit de 16e eeuw met bijbelse voorstellingen, maar ook de vele grafzerken.

Maar meest bijzonder was natuurlijk de expositie over Jean Cauvin, oftewel Johannes Calvijn. De expositie werd gehouden vanwege het 500ste geboortejaar van de kerkhervormer. Soms werden bezoekers op het verkeerde been gezet. Heeft de Hollandse voorliefde voor drop iets te maken met soberheid, één van de eigenschappen die een calvinist krijgt opgeplakt. Net als zuinig, ijverig en degelijk. De commentaren op het calvinisme in de multimediale presentatie stemden soms tot nadenken, soms ontlokten ze een glimlach. De psalmen die

beluisterd konden worden, klonken wel heel vertrouwd. In de kerk was eigenlijk meer dan genoeg te zien, maar ook de fototentoonstelling ‘Calvijn & Ik’ in ’t Hof kon bekeken worden. De dichtregels ‘Hoe stiekem pepermunt werd doorgegeven om ’t lijden te verzachten’, werden geplaatst bij een foto van de kerk van Katwijk. Het Werkendamse gezelschap was een week te vroeg voor de Calvijn modeshow van jonge (gelovige) meiden die na enkele workshops samen rokken ontwerpen, die worden tentoongesteld in een reizende expositie. 

Bij het inschepen voor de terugreis ontmoeten we nog een ander Werkendams gezelschap bij de Grote kerk. Klopt het dan toch dat ‘Calvijn en Werkendam’ een beetje bij elkaar horen? Tijdens de voorspoedige terugreis was er opnieuw koffie in het ruim. Na het afmeren stapten louter tevreden mensen van boord. Zo’n boottochtje vraagt om een herhaling in 2010.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter