Maan van Elzelingen schenkt archief aan Historische Vereniging

Maan van Elzelingen (68 jaar) heeft donderdag 26 mei zijn archief aan de Historische Vereniging geschonken. Tegelijkertijd met de schenking van het archief werd hij verrast door burgemeester Carla Breuer met de uitreiking van een vrijwilligerspenning van de gemeente Werkendam. Deze kreeg hij vanwege zijn vrijwilligerswerk voor de Historische Vereniging, het Biesboschmuseum en het Streekarchief. In de afgelopen jaren verrichte Maan letterlijk ‘monnikenwerk’ met het transcriberen van de transportakten van Werkendam van het jaar 1623 –1786 alsook het oudste notulenboek van de Kerk van Werkendam, dat tevens werd uitgegeven.
Er verschenen diverse artikelen, publicaties en boeken (mede) van zijn hand. De onderwerpen zijn divers, zoals het Werkendams dialect en de “Oude huizen bij de Kerk”. Van de drie begraafplaatsen in Nieuwendijk, Sleeuwijk en Werkendam fotografeerde hij alle grafstenen. Voor het Biesboschmuseum was hij (samen met Gerrit Visser) het gezicht op braderieën, waar hij het wiepen maken demonstreeerde.

Na de uitreiking van de vrijwilligerspenning ging streekarchivaris Hildo van Engen kort in op het belang van het werk van Maan van Elzelingen voor de geschiedschrijving. Het lezen van oude teksten is voor velen moeilijk, met het transcriberen wordt dat een stuk gemakkelijker. Naast het transcriberen zorgde Van Elzelingen bij zijn uitgaven ook voor meerdere indexen, zoals bijvoorbeeld in het oudste notulenboek van de kerk. Juist door die indexen is het voor historici snel zoeken naar mensen of andere zaken.

De collectie van Maan van Elzelingen krijgt in het Andries Visserhuis een aparte plaats en wordt opgenomen als de collectie Van Elzelingen. Ook krijgen zijn transcripties samen met de boeken die hij schreef over diverse huizen in Werkendam een aparte plaats in de bibliotheek.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter