Lezing over moffenmeiden door Monika Diederichs

Monika Diederichs houdt woensdag 25 januari om 20.00 uur in de Kwinter voor onze vereniging een lezing over moffenmeiden, vrouwen die tijdens de oorlog omgang hadden met Duitse soldaten.

Monika Diederichs schreef daarover het aangrijpende boek ‘Wie geschoren wordt, moet stilzitten’. Dankzij haar speurzin en tact wist Monika Diederichs in gesprek te komen met betrokkenen, die hierover (begrijpelijkerwijs) tot nu toe gezwegen hebben. Ook kreeg zij toegang tot archiefbestanden die, in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, voor onderzoekers gesloten zijn. Het resultaat is een aangrijpend boek over een onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens haar lezing in de Kwinter zal ze ook ingaan op eventuele betrokkenheid van de OD (Ordedienst) en BS (Binnenlandse Strijdkrachten) bij het kaalscheren en komen kinderen van Duitse militairen in Nederland aan de orde.

Ook in Werkendam zijn na het einde van de Tweede Wereldoorlog meisjes en vrouwen kaalgeschoren vanwege (verdenking op) omgang met Duitsers. Verhalen van mensen die dit zelf hebben meegemaakt, zijn schaars. Onze vereniging zoekt nog ooggetuigen die hierover kunnen of willen vertellen. Dat mag door het verhaal op te schrijven, maar indien dit niet lukt, kan iemand langskomen om het verhaal op te tekenen. Reacties zijn welkom bij het bestuur va onze vereniging. (E-mail)adressen vindt u op onze contactpagina.

Monika Diederichs is in januari 1993 afgestudeerd aan de universiteit van Amsterdam met als afstudeerrichting Nieuwe Geschiedenis. Kort daarna is ze begonnen met een onderzoek naar vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog contacten onderhielden met de bezetters. 
In 2001 heeft ze negen maanden gewerkt voor een internationaal project over kinderen van Duitse militairen in Noorwegen, Denemarken en Nederland. Ze is nog steeds lid van het internationael netwerk Children born of War. Momenteel werkt ze aan een publicatie over kinderen van Duitse militairen in Nederland.

Kosten voor de lezing zijn drie euro voor leden; zes euro voor niet leden.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter