Lezing over de vergane hektjalk van Hendrik Ritmeester (verslag)

Archeoloog Wouter Waldus – nog maar net bekomen van de schrik – is op donderdag 24 september 2009 toch aanwezig in De Kwinter in Werkendam. Op 23 september 2009 is geprobeerd het scheepswrak over te plaatsen maar is hierbij zwaar beschadigd geraakt. De teleurstelling is groot maar hij blijft positief gestemd.

In een boeiende lezing met veel beelden neemt Wouter Waldus de bijna 50 toehoorders mee in de geschiedenis van de Werkendamse hektjalk van schipper Hendrik Ritmeester. De hektjalk die in 1858 in de Dordtsche Kil nabij Willemsdorp verging.

Het hoogst uitzonderlijke gave achterschip werd op 20 december 2006 gelicht en op het Duivelseiland gestald. Daarna is er veel tijd besteed aan onderzoek. De hektjalk heeft een buitengewone zware constructie wat verband houdt met het vervoer van breuksteen. In het achterschip zijn veel spullen aangetroffen die betrekking hebben op onderhoudsmaterialen, werkuitrusting, kook- en eetgerei maar ook persoonlijke eigendommen. Het aangetroffen touw bijvoorbeeld bleek gemaakt van houtvezels en is in Nederland eerder aangetroffen in een Romeins castellum bij Valkenburg (ZH).

Een krantenbericht over het vergaan van de hektjalk is aangetroffen in de Schager Courant van 29 juli 1858. De schrijver van dit bericht moet informatie uit eerste hand hebben gehad, gezien de vele feiten die genoemd worden. De 80-jarige vader van Hendrik Ritmeester – Joachem – is hierbij verdronken en later aangespoeld bij Willemsdorp.

De naam van het schip blijft onduidelijk hoewel er twee naambordjes zijn gevonden met daarop “D.Jonge” en “Jacob”. Helaas is in de scheepsregisters niets te vinden over deze naam in combinatie met schipper Ritmeester en de aangebrachte brandmerken. 
De leefruimte in het achterschip was klein te noemen, slechts 5,5 m2. Niettemin was er van alles aanwezig: een grote en een kleine bedstee, servieskasten, een dekenkist en toilet. Een stookplek ontbreekt echter.

Nel van As vertelt de aanwezigen over het geslacht Ritmeester door middel van een genealogie die met behulp van Martin Boot, Maan van Elzelingen, familie Van den Heuvel-de Rover en Govert Noorloos tot stand is gekomen. Op deze avond zijn zelfs nazaten van schipper Hendrik Ritmeester aanwezig. 
De verdronken Joachem Ritmeester was getrouwd met Margaretha van Driel en zijn zoon Hendrik met Adriana Cornelia Kieboom. Uit de genealogische gegevens blijkt dat de familie Ritmeester door huwelijken verwant is met andere bekende Werkendamse schippersgeslachten zoals Baggerman, Van Driel, Hovestadt en Verdoorn.

Na deze boeiende lezing ontvangen Wouter Waldus en Nel van As van de aanwezigen een warm applaus. De thuisblijvers hebben veel gemist …!

Over de geschiedenis van de hektjalk kunt u ook lezen in “Effe Lùstere” van maart 2009.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter