Kozakken: een paardenvolk! (verslag lezing)

December 2013 is een bijzondere maand voor Werkendam en omgeving. De Kozakken bevrijdden 200 jaar geleden onze streek van de Franse overheersing.
Op uitnodiging van de Historische Vereniging verzorgt de heer Anne Aalders (geb. 1937) op 12 november 2013 in de Nutszaal een lezing over de Kozakken die in 1813 via Coevorden als ‘stormvogels’ van de tsaar Nederland doortrokken.

De afbeeldingen van en de verhalen over Kozakken zijn niet erg verheffend. Bij een inval vanuit Engeland – waarbij Kozakken betrokken waren – in Schoorl (NH) in 1799 schrijft de heer A. Loosjes uit Haarlem weinig fraais.

Het leven van de Kozakken in Zuid-Rusland is dan ook hard. Door middel van visvangst, roven, plunderen en het overvallen van schepen en karavanen proberen zij te overleven. Tsaar Iwan de Verschrikkelijke doet er alles aan om zoveel mogelijk Kozakken om te brengen. Zijn opvolger tsaar Peter is veel slimmer. Hij weet de Kozakken aan zich te binden en zij worden een heel belangrijk onderdeel van het Russische leger: de cavalerie.

Op 28 november 1813 arriveren de Kozakken bij Gorinchem. De vesting telt maar liefst meer dan 5.000 Franse soldaten. De overtocht naar het Zuiden is hierdoor geblokkeerd. Het bevrijdingsleger trekt richting Dordrecht en daar vordert generaal Alexander von Benckendorff alle schepen en bootjes die er zijn. Op woensdag 8 december 1813 steken vele soldaten en Kozakken de Merwede over en landden in de uiterwaarden. De ‘Kozakkenstoep’ wordt geboren. Werkendam functioneert als bruggenhoofd en zo wordt uiteindelijk ook het overige deel van Nederland en België bevrijd.

Nog steeds telt Nederland diverse sporen van de Kozakken. Er zijn wegen, bomen en zelfs een veerpont naar genoemd maar de voetbalvereniging Kozakken Boys spant de kroon. De naamsbekendheid van deze voetballers in geheel Nederland blijkt enorm, volgens de heer Aalders.

Bestuurslid Christien Los-van den Steenhoven bedankt, onder applaus, de heer Aalders voor zijn prachtige lezing en komst naar Werkendam en biedt zijn vrouw een bloemetje aan. Dankzij warme bakker Marius van den Steenhoven konden alle aanwezigen genieten van een ‘kozak’ bij de koffie. De thuisblijvers hebben dus veel gemist!

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter