Keizerin vaart opnieuw over met Sleeuwijks veer

Sleeuwijk/Gorinchem – Ter gelegenheid van de Maand van Geschiedenis vaart zaterdag 1 oktober om 11.15 uur Keizerin Maria Louise opnieuw over met het veer van Sleeuwijk naar Gorinchem met de rietaak de Vier Gebroeders. De keizerin reist per koets vanaf 10.30 uur over de Rijksstraatweg, vergezeld van ruiters en herauten. Bij het veer wordt ze ontvangen door de burgemeester en zijn zoon. Daarna scheept ze in en vaart naar de overkant om zich daar bij haar man Napoleon te voegen.

De hernieuwde overtocht van de Keizerin wordt mogelijk gemaakt door de medewerking van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a., toneel groep Entree, LR & PC de Merweruiters, Showkorps Wilhelmina, veerdienst Gorinchem-Sleeuwijk, vereniging de Vier Gebroeders en buurtvereniging de Rijksstraatjes

Ter promotie van het veer van Keizerin Maria Louise wordt 1 oktober tevens een folder gepresenteerd waarin de historie van het veer, onderdeel van de Gorinchemse veerdienst, uit de doeken wordt gedaan. Op vertoon van de folder biedt de veerdienst Gorinchem passagiers van en naar Sleeuwijk in de maand oktober een gratis retourtocht aan bij aankoop van een enkele reis.

De overtocht van Keizerin Maria Louise sluit naadloos aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Ik en wij’. Nederlanders voelen zich verbonden met hun land, stad, dorp of streek en met hun familie, sportclub, kerk of levensgemeenschap. Ten tijde van de overtocht van Keizerin Maria Louise in 1811 behoorde Nederland tot het Franse Keizerrijk. Twee eeuwen later zijn we vooral verbonden aan Nederland.

De overtocht op 1 oktober krijgt woensdag 5 oktober een vervolg in het Sleeuwijks kerkje met een lezing van dr. A. Vroon uit Leusden, die het ware verhaal van de overtocht en de reis van het keizerlijk paar, de inlijving van ons land bij het Franse Keizerrijk en de bevrijding van Sleeuwijk, De Werken en Werkendam zal vertellen. De lezing begint om 20.00 uur en kost voor leden drie euro en niet leden zes euro; inclusief een kopje koffie.

In 1810 wordt het Koninkrijk Holland ingelijfd in het Franse keizerrijk. Al snel na de inlijving wil de keizer de nieuwe gebieden van zijn Franse keizerrijk bezoeken. De reis begint 18 september 1911 in Compiegne. Op 30 september voegt keizerin Maria Louise zich te Antwerpen bij de keizer. Vandaar gaat de reis naar Willemstad, waar het gezelschap zich splitst. Keizer Napoleon gaat eerst naar Hellevoetsluis en vandaar naar Dordrecht. Zaterdag 5 oktober reist hij door naar Gorinchem. Keizerin Maria Louise reist zaterdag 5 oktober vanaf Breda, via Heusden naar Sleeuwijk. Daar wordt de keizerin opgewacht door de burgemeester van Sleeuwijk en zijn zoon; Herman Eliza Verschoor. Ook de raadsleden en de predikant van Sleeuwijk geven acte de presence.

Uit de annalen der geschiedenis:

“Na haar rijtuig verlaten te hebben, verpoosde zij eenige oogenblikken in een tent, die te harer ontvangst aldaar was opgeslagen. De prefect bood haar de eerbiedige hulde van hare in zijn departement wonende onderdanen aan. Daarop vroeg de keizerin aan de generaal Van Hogendorp of zij zich met een sloep dan wel met een jacht naar Gorinchem zou laten overzetten. Van Hogendorp stelde het eerste middel voor, omdat een jacht minder snel ging. Kort daarna begaf zich de keizerin in een prachtige, voor haar bestemde sloep, welke door den Dordtschen koophandel fraai versierd was en wier roeipersoneel bestond uit, tot de gardes d’honneurs behoorende zonen van de voornaamste Dordtsche kooplieden. Na hare aankomst te Gorinchem begaf de keizerin zich naar de woning van den heer Van Lom, waar haar echtgenoot haar reeds eenigen tijd verbeidde om het middagmaal te gebruiken”. (uit Historische Reeks deel 8).
N.B. Afbeeldingen in dit artikel van Erfgoedcentrum Diep uit Dordrecht.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter