Jubileumboek

In juni 2017 bracht de Historische Vereniging een uniek jubileumboek uit: Werkendam en haar inwoners rond 1940. In dit jubileumboek ontmoet u de Werkendammers van 75 jaar geleden. Het boek telt 386 bladzijden en brengt (bijna) alle inwoners van de toenmalige Gemeente Werkendam in beeld. Uniek, omdat we nooit eerder zo’n boek hebben uitgegeven en uniek omdat het niet vaak voorkomt dat een vereniging zo veelomvattend de vroegere inwoners van een dorp in beeld brengt.

We volgen het spoor van de bebouwing en we lopen als het ware langs de huizen. Wie woonden er, naast wie woonden ze, hoe was het gezin samengesteld, wat was hun beroep? Dit boek laat het, dankzij een overzichtelijke plattegrond, heel duidelijk zien. Met meer dan 1.300 portretfoto’s van Werkendammers uit de jaren ’40 en tientallen foto’s van straatbeelden en beroepen uit die tijd. Het geeft op een fraaie manier een uniek beeld van het Werkendam van toen.

U kunt het boek hier bestellen (te vinden onder ‘Boeken’)

Over de achtergrond van dit boek

Kort na de oprichting van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. in 1991, ontving de kersverse vereniging van de toenmalige gemeente Werkendam een prachtige fotocollectie. Ruim 1500 inwoners van de gemeente Werkendam waren rond 1940 gefotografeerd; hun afbeelding bleef jarenlang bewaard in de gemeentelijke archieven. Met deze portretfoto’s kreeg de vereniging een unieke collectie in eigendom, waar menigeen jaloers op zou zijn.

Al langere tijd leefde de wens om meer met deze pasfoto’s te doen. Het is immers jammer om zo’n bijzondere verzameling slechts in de archiefkast te hebben. In zekere zin is het namelijk collectief erfgoed. In de aanloop naar het jubileumjaar 2016 besloten we tot een groots project, namelijk de volledige ontsluiting van deze collectie in de vorm van een prachtig boek.

Nadat we met ons 15-jarig bestaan het ‘Straatnamenboek’ uitgaven, met het 20-jarig bestaan het boek ‘Effe naor straot’ over de verdwenen winkels, vonden we het nu een mooi moment om deze ‘verdwenen Werkendammers’ te vereeuwigen in een bijzonder boek: Werkendam en haar inwoners rond 1940.

Reacties zijn afgesloten.

Chris Baggerman (l.) en Machiel de Gelder

Werkendam en haar inwoners rond 1940

flyer_voorbeeld

← Oudere berichten