Jet en Jan in Werkendam, Sleeuwijk en Nieuwendijk 

Leden van onze vereniging hebben vrijdag 26 november het nieuw ontwikkelde erfgoedproject ‘Op stap met Jet en Jan, jong in 1910′ bijgewoond. Leerlingen van groep 5 van de Ds. J. Groenewegenschool bezochten die ochtend het Biesboschmuseum in Werkendam. In het museum gaan de leerlingen zelf aan de slag met voorwerpen uit 1910.

‘Op stap met Jet en Jan, jong in 1910′ geeft leerlingen uit groep 5 van de basisschool een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in de dorpen van de gemeente Werkendam. Het verhaal rond Jet en Jan vormt de rode draad in dit project. In de voorbereidingslessen op school maken de kinderen kennis met hun leeftijdsgenootjes uit 1910. De leerkracht leest voor over Jet en Jan en laat de leerlingen allerlei opdrachten doen om het verleden tot leven te brengen. Zo hangen ze oude foto’s op een tijdbalk, tekenen ze het huis van Jet en Jan op ware grootte op het schoolplein, en leren ze over de kleding van Jet en Jan.

Maar de geschiedenis van de eigen omgeving wordt pas echt tastbaar tijdens het bezoek aan het Biesboschmuseum. Hier herkennen de leerlingen allerlei voorwerpen die al in het verhaal genoemd worden: een bedstee, een koffiemolen, een wasteil. Hoogtepunt van het bezoek aan het museum is het activiteitencircuit. Op het programma staan onder andere wilgentakken schillen, koffie malen, sokken stoppen, sop kloppen en de was doen. Doordat leerlingen zelf aan de slag gaan met concrete voorwerpen komt het verleden heel dichtbij. 
In de verwerkingslessen op school horen de kinderen het tweede deel van het verhaal, waarin Jet een gulden vindt. Hoe het verhaal afloopt en wat Jet met de gulden gaat doen mogen de leerlingen met behulp van allerlei opdrachten zelf bedenken.
’Op stap met Jet en Jan’ is ontwikkeld door de afdeling erfgoededucatie van Erfgoed Brabant in samenwerking met het Biesboschmuseum, Historische Vereniging Werkendam en de Werken ca., geïnteresseerde streekbewoners en CultuurPunt Altena. De lokale verhalen zijn geschreven door Kees Brouwer, Ad Paans, Nol Dekker en Hannie Visser-Kieboom. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Zeven basisscholen in de gemeente Werkendam zullen de komende vijf jaar met hun groepen 5 meedoen aan het project.

 

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter