Jaarlijkse fietstocht van onze vereniging (verslag)

Het is zaterdagmorgen 18 Augustus, op het plein bij de Kwinter verschijnen de eerste deelnemers voor de fietstocht door het Land van Altena. Vanwege de verwachte hitte, veel witte kleding en petjes. Om 9.00 uur wordt het startsein gegeven en vertrekken we richting Sleeuwijk, waar nog een fietser zich bij de groep voegt en daarmee het aantal op 26 brengt. 
We komen Oudendijk binnen rijden, dat volledig is teruggekeerd naar de 60er jaren. De tijd van flowerpower wordt in verschillende varianten onder de aandacht gebracht. De feestweek brengt, bij de plaatsgenoten, altijd weer een enorme creativiteit aan het licht. 
In Giessen aangekomen wordt een stop gemaakt bij tuincentrum Kolbach, waar ons koffie met gebak wordt aangeboden. We strijken neer op het terras, genietend van het bijzonder mooie weer en de koffie.

Verkwikt door het bruine vocht stappen we wederom op de pedalen om na 20 minuten in Andel te arriveren. Hier staat een bezoek gepland aan Orcideёnkwekerij Butterfly. We worden vriendelijk ontvangen en er wordt meteen gestart met de rondleiding. We krijgen uitleg over het proces, vanaf het begin dat de kweekplanten binnenkomen, die zijn dan al 26 weken. Door te experimenteren en manipuleren is het gelukt een orchidee te kweken met veel meer takken dan de normale drie, er zijn er met 16 takken. In de kassen bevinden zich 1,6 miljoen planten en er zijn 350 soorten. We zien de medewerkers het product bewerken en verwerken en zelfs de planten langs een camera gaan, ter controle! Pas na 1,5 jaar is de plant klaar voor transport. In de kantine wordt ons nog wat te drinken aangeboden en krijgen we een uitleg over het verbruik van energie, in de toekomst zal de overtollige energie ingezet worden ten bate van het nieuw te bouwen zwembad in Andel. 

Na dit bijzonder leerzame bezoek aan Butterfly- Orchids fietsen we richting Genderen waar we rond 13.00 uur aankomen bij kaasboerderij “de Lange Hoeve’. In een heerlijk koel vertrek worden we verrast op een keurig verzorgde lunch, ons aangeboden door firma van den Berg en Co. De broodjes en de koele melk vinden gretig aftrek zodat we weer verzadigd ons programma kunnen vervolgen. Er volgt een rondleiding door de kaasmakerij en de plaats waar de kazen liggen opgeslagen. Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig. Om naar de bron van het product terug te keren worden we meegenomen naar de stallen, die volledig geautomatiseerd zijn. Er lopen 250 melkkoeien, die zowel naar buiten als naar binnen kunnen, al naar behoefte. In de winkel, waar eveneens diverse streekproducten te koop zijn, kan nog inkopen gedaan worden. Helaas laat de buitentemperatuur, van 34 graden, het niet toe om een stukje van de specialiteitskazen: Genderse mix en Bierkaas mee te nemen naar het Werkendamse. 

We verlaten Genderen en rijden langs akkerlanden waar nog volop geoogst wordt. Na ca 45 minuten bereiken we Almkerk waar we bij Theetuin “le Grand Jardin” getrakteerd worden op een heerlijk koel glas drinken, dat we aangeboden krijgen door Sander Paans. Deze geste wordt bijzonder op prijs gesteld en er klinkt, evenals voor de lunch, een welgemeend applaus. 
Met het laatste stukje, van Almkerk naar Werkendam, wordt de fietstocht afgesloten waarna ieder weer zijns weegs gaat. Terug kijkend op een zeer geslaagde tocht in onze eigen omgeving, waar nog zoveel te zien en te beleven is. Een compliment voor de organisatie is zeker op zijn plaats. We zien al weer uit naar het volgende evenement!
Zie ook het betreffende fotoboek.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter