In Effe Lùstere nr. 52 – augustus 2010

De 52ste uitgave van Effe Lùstere bevat heel verschillende artikelen. Natuurlijk wordt er uitgebreid stilgestaan bij de drie Stolpersteine die op 6 april 2010 op de Hoogstraat zijn gelegd. De stenen herinneren ons aan de laatste Werkendamse Joden die op 16 april 1943 werden vermoord in Sobibor: Joseph de Vries geb. 1868, Elizabeth Johanna de Vries geb. 1870 en Johanna Sientje de Vries geb. 1872. In Effe Lùstere schrijft Nel van As over dit gedenkwaardige moment.

Maan van Elzelingen beschrijft dat na de Sint Elizabethvloed in 1421 alleen de Hoogstraat boven water bleef. Op het Werkendamse grondgebied waren toen ongeveer 15 weeren. Elke weer had een naam en zijn zelfs door Maan ingetekend op een kadasterkaart.

Het verhaal over Wim Strang uit Effe Lùstere van september 2009 krijgt een vervolg. Lodewijk van Oord, vroeger woonachtig in een ‘paradijselijke omgeving’ met de naam Zandwei, heeft zijn jeugdherinneringen aan Wim Strang en Sjaantje van Toone aan Effe Lùstere toevertrouwd. En zijn verhaal leest als een jongensboek!

Met Thomas Westerhout gaan we terug in de tijd in zijn rubriek “Vijfenzeventig jaar geleden” het jaar 1935. Werkendam telt dan 3.702 inwoners. In dat jaar wordt de Openbare School in de Kruisstraat gesloten. De gemeente laat een nieuwe veerboot bouwen voor het veer Werkendam-Hardinxveld. De Fop Smit stopt ermee in dat jaar. De gemeentelijke politiek roert zich danig. Nieuwsgierig geworden? Effe Lùstere brengt u op de hoogte.

Werkendam grossierde vroeger in bakkers. Een prachtige foto uit 1962 toont drie bakkers met hun echtgenoten. Oude advertenties van de bakkers Deenik, Brienen, Van Kooy en Groeneveld geven een goed beeld van prijzen en producten.

Naar het zoekplaatje van Teus Verhoeven kan geraden worden tot 1 november 2010.

Van de oratoriumvereniging Pro Musica is een oude foto beschikbaar gesteld door de familie B. van Dijk. Van alle leden is het gelukt om de naam te achterhalen.

Effe Lùstere nr. 52 besluit met de activiteitenkalender en een namenindex.

Effe Lùstere van augustus 2010 (40 blz.) is te koop voor € 1,50 in het Andries Visserhuis, dat elke zaterdagochtend geopend is. Woont u op grote afstand van Werkendam, dan kunt u Effe Lùstere ook bestellen.

Bestellen doet u op de volgende wijze:
1. Stuur een e-mail met uw naam, adres, postcode, woonplaats en nr. 52 Effe Lùstere naar shop [at] historiewerkendam.nl .
2. Maak gelijktijdig drie euro (inclusief verzendkosten binnen Nederland) over op bankrekeningnummer NL25 RABO 0368.7446.20 van de Historische Vereniging te Werkendam, onder vermelding van Effe Lùstere nummer 52.
3. Zo spoedig mogelijk na de ontvangst van uw mail én overschrijving krijgt u Effe Lùstere toegestuurd per post.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter