In Effe Lùstere nr. 50 – september 2009

Effe Lùstere is niet meer weg te denken als informatie- en mededelingenblad van de Historische Vereniging. In september 2009 verscheen de vijftigste (!) uitgave en is ook deze keer opnieuw gevuld met boeiende onderwerpen.

De oudste Christelijke school aan de Keizerstraat te Werkendam staat nog steeds fier overeind maar heeft de langste tijd nu wel gehad.
Het begon allemaal in 1889. De eerste steen werd op 25 april 1889 gelegd door Arie van Haeringen, zoon van ds. J. van Haeringen en predikant van de Gereformeerde Kerk A. Op 2 september 1889 werd het gebouw in gebruik genomen. In de 120 jaar erna is dit gebouw voor vele doeleinden gebruikt: natuurlijk als basisschool maar ook als verenigingsgebouw, muziekuitvoeringen, vergaderlocatie, Christelijke ULO, gebouw van Christelijke Belangen, kerkgebouw, woning, supermarkt PAGRO (Paans en Groeneveld), DHZ Verkerk, tweedehandswinkel van de Gereformeerde Maranathakerk en als laatste de tweedehandswinkel van de Hersteld Hervormde Gemeente. 
Hannie Visser-Kieboom schrijft terecht in het artikel: “Als muren konden praten, zou het pand aan de Keizerstraat/Amerscamp hoge ogen gooien.” Haar artikel is fraai geïllustreerd met veel foto´s. 
Na het ontstaan van Hersteld Hervormde Gemeente in 2004 werd getracht op deze plaats een nieuw kerkgebouw te vestigen. Bezwaren van omwonenden belemmerden de voortgang. Uiteindelijk deed de mogelijkheid zich voor het kerkgebouw van de Vrije Hervormde Gemeente te kopen. 
De toekomst van de oudste Christelijke school is hierdoor opnieuw een vraagteken geworden.

De families Strang en Ippel zijn nauw verweven maar wie het artikel van Bas voor den Dag leest, ontdekt ook veel verdriet. Na het overlijden van Wim Strang (1914) en Jannigje Adriana Ippel-Evers (ook in 1914) hertrouwt weduwe Pieternella Janna Strang-van Hassent met weduwnaar Bastiaan Marcus Ippel. Ook uit dit huwelijk worden kinderen geboren en zodoende kent dit gezin “driederhande” kinderen.
Ons lid Ineke Visser-Ippel ontdekte op 23 mei 2009 in de tweedehandswinkel van de Maranathakerk op de Hoogstraat een woordenboekje uit 1918 dat toebehoorde aan Andries Visser. Zij heeft dit miniatuur woordenboekje geschonken aan de Historische Vereniging. In Effe Lùstere leest u er meer over.

Thomas Westerhout neemt ons mee naar 1959. Het Groene Kruisgebouw en de Rehobothschool worden in dat jaar in gebruik genomen. 
De woningbouwvereniging “Werkendam Vooruit” bouwt in 1959 maar liefst 84 woningwetwoningen. 
Notaris Kalis overlijdt plotseling en wordt opgevolgd door notaris Ponsen. 
Huib den Tuinder uit Sleeuwijk begint met het verzamelen van alles wat met de Biesbosch te maken heeft. Zodoende wordt hij terecht de grondlegger van het Biesboschmuseum genoemd.
De Hervormde Gemeente van Nieuwendijk krijgt in 1959 een eigen kerkgebouw en werd een jaar daarvoor een zelfstandige gemeente. Voorheen was Nieuwendijk een wijkgemeente van Werkendam.
Teus Verhoeven heeft weer een prachtig zoekplaatje getekend. Wie het weet stuurt de oplossing in voor 1 februari 2010.
De Historische Vereniging was in de afgelopen maanden ook present met een kraam bij het 25 jarig bestaan van het Biesboschmuseum, de braderie op de Hoogstraat en op de braderie in Sleeuwijk. Natuurlijk werd de historische kennis weer getest en dat leverde verrassende resultaten op.

In de rubriek ‘Speurwerk’ een prachtige oude foto die in de Ka is genomen. Deze foto is geschonken door mevrouw H. van den Steenhoven-Zwets. Helaas is niet bekend wie de personen zijn die afgebeeld zijn. Een andere foto is afkomstig van mevrouw C. Berlijn-Wieringa en is van een schoolreisje in 1937 of 1938 met de bus van Kilwinger. Wie kent hen? Reacties graag naar de redactie van Effe Lùstere.
Effe Lùstere nr. 50 besluit met de activiteitenkalender en een namenindex.
Effe Lùstere van september 2009 (52 blz.) is te koop voor € 1,50 in het Andries Visserhuis, dat elke zaterdagochtend geopend is.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter