‘Wôônde gai aon d’n Sjurk?’

door Bas voor den Dag

De straatnamen in de nieuwste wijk van Werkendam – de Werkensepolder – ademen de sfeer van één en al historie. De eerste weg van de hoge dijk werd Richter genoemd en zo kronkelen de wegen door deze nieuwbouwwijk waar de ene naam nog mooier is dan de andere.

Momenteel komen we de volgende straatnamen tegen (op alfabetische volgorde): Biezengors, Binnengriend, Bladriet, Buitenlaag,  Koelemaaier, Korte Gang, Reegreppel, Richter, Rietheuvel, Rijshaak, Stormrand, Vlet, Vloedanker en Wiepstelling.

Natuurlijk staan er ook kerken in deze wijk, die vanwege de diepe ligging ook wel De Put wordt genoemd. De Biesboschkerk past uitstekend binnen deze wijk en als kerk verwijst deze naar de kapel in de Biesbosch waar jarenlang door de leden van de Nederlandse Hervormde Gemeente werd gekerkt.

Opvallend is eigenlijk wel dat er (nog) geen namen van dieren of vogels aan de straten in de Werkense Polder zijn gegeven. Wie de Biesbosch intrekt komt vele soorten vogels en dieren tegen. Een groot aantal vogelnamen komt reeds voor in een andere Werkendamse wijk. Echter de spreeuw en de mus ontbreken. Vooral die laatste mag eigenlijk niet ontbreken want we hebben er zo’n prachtige plaatselijke benaming voor: sjurk! Zodat het schitterend zou klinken als er straks een straat is met die naam en iemand vraagt: ‘Wôônde gai aon d’n Sjurk?’.

*Eerder gepubliceerd in Effe Lùstere nr. 53, december 2010

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter