Heimwee naar school, lezing over oude schoolplaten


Arie van Oord vertelt woensdag 24 november voor onze vereniging, in de Werkendamse bibliotheek, over zijn uitgebreide collectie oude schoolplaten. 
”Die oude schoolplaten stralen vooral rust uit door de onschuld die eruit spreekt. Maar ook door de kleuren en de kinderlijke weergave. Er is ook altijd veel te zien op de platen”. De collectie van Van Oord ontstond jaren geleden toen hij met onderwijzer Herman Monster vele scholen in het land afstruinde op zoek naar oude schoolplaten. Inmiddels is de collectie uitgebreid tot 120 schoolplaten. Bij de schoolplaten hoorde steevast een ‘docenten handleiding’ om zo de kinderen te vertellen over de taferelen op de schoolplaten. “Voor de schoolplaten werden verschillende schilders op pad gestuurd, het mooiste schilderij werd dan uitgezocht voor de schoolplaten”. 
Anno 2010 groeit de schoolplatencollectie van Van Oord nog maar langzaam. Daarom begon hij aan een tweede verzameling schoolboekjes, schoolmaterialen en landkaarten. Opnieuw met de kinderlijke onschuld in de vele tekeningen, maar een blik in de boekjes brengt ook hier weer een vlaag van heimwee teweeg naar de schooltijd. “Rekenboekjes met oude rekenmethodes zijn het moeilijkste te vinden. Maar leesboekjes en atlassen zijn nog wel te krijgen”. Trots toont hij het doosje met breuk-appeltjes, dat werd gebruikt om breuken te leren maken. De lezing begint om 20.00 uur. 
Kosten voor leden twee euro, niet leden betalen 3 euro.

Vooruitlopend op deze lezing is in de Bibliotheek Werkendam momenteel een tentoonstelling ingericht rondom de oude schoolplaten van Arie van Oord. Er hangen niet alleen schoolplaten, men kan ook een oud schoolbankje, de lessenaar van de meester, een telraam en diverse andere schoolspullen bewonderen uit een lang vervlogen tijd.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter