Gaandeweg Almkerk (verslag wandeling)

Bij de soos (de voormalige gereformeerde school) in Almkerk staat onze gids Johan Koekkoek op woensdag 6 juni al te wachten. We krijgen een gedachtenplaatje uitgereikt met daarop de belangrijkste gebouwen van het dorp. Rond het jaar 1200 ontstaat het dorp langs een stroomrug aan de Alm. De rivier voert mooi slib aan en zeker 1000 hectare kan bebouwd worden. Soms gooien de Giessensen en de Veensen ‘roet’ in het Almkerkse eten door veel te veel water de Alm in te malen waardoor de stroomrugbewoners overlast krijgen. De Zuidhollandse Waard was in het verleden de graanschuur van Holland.

De Alm vormt de natuurlijke scheiding tussen de gemeenten Almkerk (met Uitwijk) en Waardhuizen (inclusief Emmickhoven). We wandelen langs de plaats waar eens het oude overwelfde Verlaat stond en slaan de Voorstraat vroeger Voorsteeg in. Bepaalde Almkerkse families (De Jong, Snoek en Verschoor) zitten flink in de slappe was en lieten hier prachtige panden bouwen. Gids Johan weet hierover boeiend te vertellen en de vijftien volgers luisteren met open mond. Natuurlijk slaan we het pand Qua Ter Nes niet over. Op de Brugdam horen we het trieste verhaal over Zeger Middelkoop en zijn verdronken dochter Antonia. Huize Antonia is hiernaar genoemd.

We eindigen de wandeling bij het Wapen van Emmickhoven waar de koffie met appelgebak voor ons klaar staat. Een geheel verzorgd avondje uit voor vijf euro, waar vind je dat nog tegenwoordig? Voorzitter Chris Baggerman bedankt Johan Koekkoek voor deze fraaie wandeling. Na afloop nemen we het Almpad terug naar de auto. De leerzame wandeling is op dat moment al geschiedenis geworden. Zie ook het betreffende fotoboek.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter