Fietstocht 2011 van de Historische Vereniging (verslag)

Op zaterdag 21 mei om 8.30 uur verzamelde zich de 24 deelnemers voor de jaarlijkse fietstocht bij de Kwinter. De zon scheen uitbundig en er was weinig wind, ideaal fietsweer dus. De fietsen werden op de aanhangwagens geladen en we vertrokken richting Breda om vandaaruit een bezoek te brengen aan onze zuiderburen.

Toen we bij De Kogelvanger aankwamen werd er eerst, buiten op het terras, koffie gedronken. Daarna gingen we op de pendalen voor een tocht van 45 km die voerde door het Mastbos. Verderop leidde het fietspad langs het meanderend riviertje de Mark. Omzoomd door veel groen is het riviertje een geliefde stek voor de sportvisser, die we dan ook veelvuldig zagen. We passeerden enkele stuwen en stroomversnellingen. Genietend van al het natuurschoon bereikten we Meersel waar een stop werd gemaakt om de Kapucijnerkerk en de tegenover gelegen Mariatuin te bezichtigen. In de tuin stonden een aantal kapelletjes in een halve cirkel geplaatst, met een Mariabeeld en een gedenksteen. Er bloeide veelkleurige bloemen en voor de gelovige was er gelegenheid een kaarsje aan te steken. 
Omdat we ons in een gebied van aardbeientelers bevonden werden er aarbeien gekocht, €2,50 in de gleuf van een automaat en smullen maar!

We vervolgden onze tocht naar de Meerselmolen, in de tuin dronken we koffie met eigengemaakte appel of notentaart. Om 12.00 uur kwam de gids die ons een rondleiding door de molen gaf. De geschiedenis van de molen gaat terug naar de 14e eeuw, de eerste vermelding dateerd uit 1382 toen hij in gebruik was als slag–of oliemolen. Na verloop van tijd werd er ook regelmatig graan gemalen. De molen overleefde de 80 jarige oorlog maar brandde, zowel in 1668 als in 1809, volledig af. Opnieuw herbouwde men de molen, deze keer was hij van steen vervaardigd, helaas werd hij in 1910 weer door brand verwoest. Er werd een nieuwe molen gebouwd met een modern maalwerk, in de oorlog 40-45 nam de Duitse bezetter alles mee wat van koper en brons was. De molen is ook nog een z.g banmolen geweest wat inhield, dat de boeren uit de omtrek verplicht waren om hun granen uitsluitend door de Meerselmolen te laten malen. De gids toonde ons hoe het maalsysteem werkt en vertelde hoe in de jaren’60 de molen zijn economische waarde verloor en de toenmalige molenaar besloot om een punt te zetten achter zijn activiteiten. De huidige eigenaars kochtten de verwaarloosde molen in 1998 en maakte hem, door een restauratie, weer maalvaardig. Op de begane grond en de graanzolders werd een woning gerealiseerd. Regelmatig zijn er exposities in en om de molen, het bruisende water en de oerkracht van de molen vormen een inspirerende omgeving.

Na de leerzame uitleg door de molengids stappen we weer op de pendalen voor een kort tochtje naar restaurant “Iets Anders” waar we de lunch gebruiken. Als we 1,5 uur later verder gaan zijn we het er allen overeens dat het echt Iets Anders was. We vervolgen de tocht en rijden nu aan de overkant van de Mark, wat weer een ander beeld geeft van dit lieflijk riviertje. Nadat we een ijsje genuttigd hebben passeren we een bijzonder verkeersbord, in plaats van “Langzaam rijden, willen de Belgen het GRAAG TRAAG. Het laatste gedeelte van de fietstocht leidde ons weer over, soms rulle, paden van het Mastbos. Na 45 km bereikten we restaurant de Kogelvanger waar, door een bereidwillige man, een groepsfoto werd gemaakt. We hadden een mooie tocht, geen bandenpech of ander ongemak, en een geweldige evenementencommissie die hier de nodige voorbereidingen voor had getroffen.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter