Fietsen door de Alblasserwaard (verslag)

“Het is werkelijk een schitterende tocht”, zo eindigt de uitnodiging voor de fietstocht op zaterdag 4 juli 2009 van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. En hiermee is geen woord te veel gezegd!

Op zaterdag 4 juli komen van alle kanten fietsers aangereden richting het voetveer Werkendam-Hardinxveld (click op de foto voor een vergroting). 
Het is schitterend weer en dat is mooi meegenomen als je gaat fietsen. Rond de klok van negen uur wordt het touw van het pontje losgegooid en steken we de Merwede over. We fietsen langs riviervisser Klop richting Schelluinen. Via de Voordijk gaan we een klein brugje over waar we verrast worden met heerlijke koffie en zelfgemaakte appeltaart op het boerenterras van Piet en Margret de Groot. We vervolgen onze weg en gaan via Goudriaan naar Ottoland. Het valt op dat hier vrij veel oude boerderijen staan die gebouwd zijn met ijsselsteentjes. Bij de kruising op de Vuilendam slaan we rechtsaf en rijden de Damseweg uit en kiezen dan voor Brandwijk. Aan de Brandwijksedijk stoppen we bij Coen en Janny Verschoor om even uit te rusten en wat te drinken. Als je het niet weet zou je er zomaar voorbij fietsen maar onze kwartiermakers hebben hun huiswerk uitstekend gedaan.

Op de afgesproken tijd arriveren we bij Cafetaria ´t Vogelhuisje in Bleskensgraaf waar we de inwendige mens versterken. Natuurlijk wordt ook het historisch aspect niet vergeten en brengen we een bezoek aan het Historisch Museum Het Voorhuis gevestigd in Boerderij Gijbeland. Deze boerderij die eerder aan de Gijbelandsedijk stond moest afgebroken worden. De boerderij is gered en aan het Koekoekspad in Bleskensgraaf opnieuw opgebouwd en wordt nu gebruikt voor diverse doeleinden. Initiator was de Historische Vereniging Binnenwaard. De voorzitter van deze vereniging Jan Boele (voorheen o.a. docent aan het Altena College in Sleeuwijk) vertelt geanimeerd over Boerderij Gijbeland. Het is zowel binnen als aan de buitenkant een prachtig monument geworden hoewel het geen monument is. De vereniging en de medegebruikers van de boerderij (kinderdagverblijf, Syndion, Oranjevereniging enz.) zijn erg tevreden. Sinds kort mag de boerderij ook als trouwlocatie gebruikt worden en dit gebeurt zo’n zes tot negen keer per jaar.

Rond de klok van drie uur wordt het hoog tijd om afscheid te nemen en de terugtocht te gaan aanvaarden na uiteraard Jan Boele en de andere vrijwilligers bedankt te hebben. We fietsen langs de Graafstroom door Molenaarsgraaf, Gijbeland en Brandwijk. Bij de Vuilendam gaan we via Ottoland en een prachtig fietspad naar Giessenburg. Onderweg zien we tientallen kinderen die van de bruggen afduiken want het is prima zwemweer. Voordat we het in de gaten hebben fietsen we Hardinxveld binnen en dat betekent dat dit Hollandse avontuur bijna ten einde is. We steken opnieuw de Merwede over, kijken nog een keer om en realiseren ons dat de fietstocht 2009 geschiedenis is geworden.

Alle 38 deelnemers danken Adrie, Corrie, Henny, Jenne en Johan die deze fraaie tocht hebben uitgezet. Met veel vertrouwen en nieuwsgierigheid kijken we uit naar volgend jaar. Waar zullen we in 2010 naar toe gaan?

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter