Even terug in de negentiende eeuw

Bevreemde blikken op de Hoogstraat in Werkendam. Af en toe een boze automobilist vanwege de dranghekken die de doorgang versperren. Een groepje verkleumde figuranten, geheel gekleed volgens de mode anno 1840, probeert zich warm te houden. Even lijkt de Hoogstraat terug in de 19e eeuw.

Pas als de filmcamera’s draaien, wordt Werkendam weer terug gezet in de 21e eeuw. Juist die ochtend worden opnames gemaakt voor het televisieprogramma Verre verwanten. In de serie, die te zien is bij de Teleac/NOS maakt een bekende Nederlander kennis met zijn voorouders. De BN-er waar de aflevering om draait, stamt af van wijlen burgemeester Gerardus van Houweninge (1762-1850). Deze man bestuurde het dorp van 1810-1820 en 1829-1839. In de scenes die in Werkendam zijn opgenomen, opent de ‘historische’ burgemeester een school voor ‘jonge jufvrouwen’. Gerardus van Houweninge wordt gespeeld door Hendrik Lindemuller. Hij wordt uiteraard vergezeld door enkele kostschoolmeisjes. Voor het 19e eeuwse Werkendam een hele happening waarbij ook omstanders, in de vorm van goedgeklede notabelen, niet mogen ontbreken. Onder de figuranten zijn vier Werkendammers, die opgetrommeld zijn via de Historische Vereniging Werkendam en de Werken c.a. Zij waren direct enthousiast. “Vrijdagavond werden we om zes uur gebeld met de vraag of wij figuranten konden leveren voor aankomende donderdag. We hebben direct ja gezegd. Hoe vaak krijg je nu de kans om in authentieke kledij de geschiedenis van Werkendam na te spelen?”

Helaas voor de televisiemakers heeft het oorspronkelijke uiterlijk van de meisjesschool de tand des tijds niet doorstaan. In de loop der jaren kreeg het gebouw vele malen een nieuwe bestemming waardoor niets meer doet denken aan een plek waar ‘jonge jufvrouwen’ onderricht krijgen. Vandaag de dag is de modewinkel van Anna van Toor gevestigd in het pand. Ook daar worden opnames gemaakt, maar dan als moderne tegenhanger van de 19e eeuwse scènes op de Hoogstraat. De scène van de opening van de kostschool wordt daarom gefilmd op Hoogstraat 37; een statig herenhuis dat sinds kort gemeentelijk monument is.

De beelden die in Werkendam zijn opgenomen worden pas in de tweede helft van 2008 uitgezonden.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter