Enquête van Erfgoed Brabant

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) heeft 2009 uitgeroepen tot het Jaar van de Tradities. In dit kader wil Erfgoed Brabant in samenwerking met het NCV een onderzoek verrichten naar de Top 10 van tradities in Brabant. Zij vragen alle Brabanders om een enquête over tradities in te vullen. De enquête sluit op 22 september. Op 17 oktober maakt Erfgoed Brabant tijdens de dag van de Brabantse Volkscultuur de Top 10 bekend. Tevens zal er op 17 oktober in samenwerking met Uitgeverij Pharos een publicatie verschijnen, waarin de meest genoemde tradities worden uitgediept. Zijn de tradities wel zo typisch Brabants of is het een traditie die op meer plaatsen wordt gevierd? Welke aspecten zijn dan wel typisch voor Brabant en waar komt dat vandaan of wordt dit beleefd? Samen met deskundigen uit het veld wordt een antwoord gezocht op deze en vele andere vragen.

Erfgoed Brabant start de zoektocht naar tradities in Brabant met een enquête onder inwoners van Brabant waarin ze de volgens hen belangrijkste Brabantse tradities kunnen aangeven. Het kan gaan om tradities die misschien alleen bekend zijn in de eigen woonplaats of binnen de familie. Het kunnen tradities zijn die in heel Nederland in ere worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de lampionnenoptocht, naar de kermis gaan of het vieren van het Suikerfeest. Of aan het bezoeken van de kroeg op vrijdagavond, het eten van chinees op een vaste dag in de week of de Brabantse koffietafel.

Hoe meer mensen mee doen aan het onderzoek, hoe representatiever en kleurrijker de uitslag van de top 10 van Brabantse Tradities kan worden. Dus zegt het voort en geeft het door! Verwijs iedereen en ga zelf naar www.erfgoedbrabant.nl en vul de enquête in. Het duurt maar enkele minuutjes.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter