Dialezing over rattenvangers in de Biesbosch

Onze vereniging houdt woensdag 9 december een dialezing over de rattenvangers in de Biesbosch. Rattenvanger Jan van der Stelt en zijn collega’s geven uitleg over hun werk aan de hand van beeldmateriaal en gereedschap. De avond wordt gehouden in de bibliotheek op de Gedempte Haven; aanvang 20.00 uur. Leden betalen twee euro en niet leden drie euro.
De Biesbosch kent vele beroepen. Één daarvan is de rattenvanger. Maar wat doen die rattenvangers in de Biesbosch? En waarom vangen ze muskus- en beverratten? En hoe lang worden de muskus- en beverratten al bestreden?

Muskusratten planten zich voort als konijnen en graven ondergrondse gangen in oevers en dijken. Om te voorkomen dat Nederland binnen de kortste keren in één grote gatenkaas verandert, wordt de muskus- en beverrat bestreden. Alleen al in de Biesbosch en het aangrenzende Land van Heusden en Altena werken vijf rattenvangers. In de waterrijke Biesbosch varen de rattenvangers uit met het scheepje de Ondatra (Latijnse naam voor muskusrat) om de ratten te bestrijden. Het werk van de rattenvangers valt nu nog onder de provincie Brabant, maar wordt in 2010 overgeheveld naar het Waterschap Rivierenland.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter