De schoonste deugd van den soldaat (verslag fietstocht 2010)

Al vroeg op zaterdag 3 juli 2010 verzamelen de (historische) fietsers zich bij het pontje Werkendam – Hardinxveld. We steken van wal en worden uitgezwaaid door Henny en Corrie de Waal die vandaag de bezemwagen bemensen. Een giraf op “De Ark” ziet ons de Merwede overvaren. Via een mooie route zetten we koers naar het boerenterras van de familie De Groot voor de eerste tussenstop. Voor zulke verse koffie en boerencake stoppen we maar al te graag.

Rond de klok van tien uur vervolgen we onze route via Schelluinen en Arkel richting de Vijfheerenlanden. We laten de glasstad Leerdam links liggen en trappen richting Oosterwijk aan de Linge. De veerman ligt al met zijn pontje gereed om ons over te zetten naar Heukelum. De inwendige mens is nodig toe aan een versterking en op het terras van het `t Torentje´ is dat geen probleem.

Om 13.00 uur worden de rossen opnieuw beklommen en gaan we naar Asperen om het torenfort te bezichtigen. Gids Roel Zondag neemt ons mee om én in het fort en weet tal van wetenswaardigheden en anekdotes te vertellen. Met een flinke portie humor weet hij de boel aardig te vermaken en het lukt hem zelfs om ons Vader Jakob te laten zingen bij een temperatuur van zes graden. Als we vanuit het fort buiten komen is het weer behoorlijk veranderd en dreigt er een regenbui. We zullen net als de soldaten enige ontbering moeten lijden maar dat is een der schoonste deugden. We fietsen richting Heukelum en schuilen in een groot bushok. Voorzien van regenkleding vervolgen we onze tocht richting Spijk.

De laatste stop is bij theetuin De Uitspanning in Spijk. Een heerlijke pleisterplaats waar ook kersen gekocht kunnen worden en zo´n kans laat je natuurlijk niet onbenut. Ook enkele loslopende konijnen genieten van de vrijheid in de theetuin; er springt er zelfs één op schoot bij Johan Visser …!De laatste etappe gaat van Spijk terug naar huis.
Adrie, Corrie, Henny, Jenne en Johan hartelijk dank voor het uitzetten van deze fraaie fietstocht. We weten dat we weer een jaar moeten wachten op de volgende fietstocht maar dat geduld kunnen wij wel opbrengen. Voor foto’s van de fietstocht zie: fotoboek.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter