Cornelis Schaddelee, een oud-Werkendammer, in Canada

Op 2 maart 2007 ontving burgemeester Hellegers een brief van Jack J. van Dalen uit Victoria B.C., Canada. Bij deze brief was een krantenknipsel uit de Times Colonist gevoegd met een artikel over oud-Werkendammer Cornelis (Kees) Schaddelee die op 8 februari 2007 overleed op 97-jarige leeftijd. Kees Schaddelee emigreerde in 1955 naar Canada en begon in Victoria – de hoofdstad van de provincie Brits-Columbia – een “Dutch Bakery & Coffee Shop”.

Jack J. van Dalen zag in 1925 in Dordrecht het levenslicht en ontmoette in de jaren 50 Kees Schaddelee en toen Kees vertelde dat hij in Werkendam was geboren, noemde Jack hem vanaf die dag “de Werkendammer”. Jacks geboortehuis stond op de Staart en aan de eind van de straat was het Wantij en aan de overkant rietgors en griend. Op 15 jarige leeftijd waren de Otter-, Spiering-, Helle- en Biesboschsluis de deuren naar mijn ontspanningsgebied. Ongelooflijk.

Van Dalen schrijft verder in zijn brief dat het gebak van Schaddelee absoluutly fabulous en typical oud Nederlands (boter, marsepein, suiker etc.) was. Casey Schaddelee zocht het geluk en als een van Werkendams ijverige zonen vond hij het hier in Victoria. Het was wellknown in Greater Victoria of 300.000 inwoners, zo besluit Jack van Dalen zijn brief aan burgemeester Hellegers.

Het krantenartikel in de Times Colonist van 18 februari 2007 schrijft lovende woorden over Schaddelee: “He was a very, very nice man – a real gentleman”. Wie het gehele artikel uit deze Canadese krant wil lezen, klik hier.
Voor nadere informatie over de “Dutch Bakery & Coffee Shop”, zie de navolgende link:Dutch Bakery & Coffeeshop

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter