Brabants Heem bezoekt Werkendam

Zaterdag 30 juni bezocht het bestuur van Stichting Brabants Heem met hun wederhelften Werkendam. ’s Morgens werd als eerste Fort Altena bezocht, waar de oud-voorzitter van onze vereniging, Hannie Visser-Kieboom, een rondleiding verzorgde.

In Werkendam werd bij De Kwinter geparkeerd en al wandelend naar het Andries Visserhuis bekeek het gezelschap het dorp, waarbij Hannie tekst en uitleg gaf.

In het Andries Visserhuis genoot de 16-koppige groep van een lunch. Ook werd gekeken naar een oude dorpsfilm over Anton Mussert, oprichter en leider van de NSB, die in 1894 in Werkendam geboren werd. Hannie vertelde daarnaast nog wat over de vereniging en Werkendam.

Onze vereniging kreeg van de stichting twee prachtige boeken voor de bibliotheek: ‘De Meierij van ’s-Hertogenbosch’ en het opnieuw in 2012 uitgegeven ‘Noordbrabantse Oudheden’ van dr. C.R. Hermans. Dit boekwerk, stammend uit 1865, geldt als het eerste overzichtswerk van archeologische resten in Noord-Brabant. Noordbrabants Oudheden is te beschouwen als het fundament van de Brabantse archeologie, waarin een schat aan gegevens is vastgelegd die anders verloren was gegaan.

Daarna toog de groep naar het Biesbosch Museum voor een rondleiding van Cor van der Maas en een vaartocht met een van de fluisterboten.

De Stichting Brabants Heem is er voor heemkundekringen in de provincie Noord-Brabant en zet zich in voor versterking van de beleving van erfgoed en heemkundebeoefening. Oud-burgemeester van Werkendam Henk Hellegers is voorzitter van de stichting. Het bestuur heeft de goede gewoonte eenmaal per jaar een van de 125 Brabantse heemkundekringen of historische verenigingen te bezoeken. Meer informatie: www.brabantsheem.nl

Reacties

Reacties

Eén reactie

  • Cassandra zegt:

    But I lost my original point: the Lithuanian teenagers in that audience seemed to feel the religious dimension of the nun’s dance. That too is active paocttipaiirn that one would hope for in the liturgy as well.

Laat een reactie achter