Boekje Andries Visserhuis gepresenteerd op MonumentendagIn het kader van de Open Monumentendagen in Altena, was er natuurlijk in Werkendam ook van alles te zien. Het thema dit jaar, Groen van Toen, werd op verschillende wijze belicht door onze vereniging en in de Oudheidkamer op Zevenhuizen.

Het Andries Visserhuis aan de Slikstraat 15 is sinds twaalf en een half jaar het onderkomen van de Historische Vereniging; een mooie reden om een boekje te schrijven over het pand en zijn bewoners, en waarom de naam ‘Andries Visser’ aan het pand gegeven werd. Hannie Visser-Kieboom nam deze taak op zich, publicatie werd mogelijk gemaakt door Erfgoed Altena.

Zaterdagmorgen 8 september werd het eerste exemplaar van ‘Het Andries Visserhuis – Wonen in een monument’ overhandigd aan Jeannette van den Heuvel-Ippel (45), die als laatste in dit huis geboren werd. Voor de aanwezige families is het een feest van herkenning weer eens in het huis te zijn van laatste bewoonster An Ippel-Rijkers, de oma van Jeannette, en veel leuke herinneringen worden opgehaald. Vooral ook aan oma Ippel zelf; een super-oma, die pannenkoeken bakte, borstplaat maakte en voor iedereen in het dorp erg goed was. Men vindt het leuk dat het huis zo goed is opgeknapt en dat het openbaar is. 
Voorzitter van onze vereniging, Chris Baggerman, voordat hij het boekje aan Jeannette van den Heuvel overhandigt en dat door iedereen met enthousiasme ontvangen werd: “De beschrijving van het pand stipt aan dat dit pand gebouwd is met gele IJsselsteentjes, bijzonder voor Werkendam. En voor zover we weten is dit het enige huis in het dorp met een vloedkamer. Na laatste huurster An Ippel raakt het pand in verval, de scouting werd erin ondergebracht die veel zaken verwijderd heeft. In 1990 wordt een gedeelte van het pand verkocht aan buurman Groeneveld. De vereniging hoopt dit gedeelte ooit weer terug te kunnen kopen, omdat de twee unieke delen bij elkaar horen. De stichting Monumentenbehoud kocht het huis en renoveerde het, in 2000 nam de vereniging zijn intrek.” 
Om half 11 startte Bas voor den Dag zijn diapresentatie over de eendenkooi op de Hofmansplaat in de Biesbosch. Aan de hand van mooie beelden: “De kooi op de Hofmansplaat bestaat ongeveer 100 jaar en wordt nog steeds keurig onderhouden. De familie Reuser is al vele jaren betrokken bij deze kooi, die nu eigendom is van Staatsbosbeheer. Leuk is dat bepaalde uitdrukkingen in onze taal verwijzen naar een eendenkooi, zoals ‘de pijp uit’. Eind jaren ‘70/beginjaren ’80 is de mini-eendenkooi aangelegd bij het Biesbosch Museum. O.a. de gebroeders Van der Stelt hebben veel werk verricht om het gebied er omheen in te richten als een fraaie griend. Een bezoek aan buitenmuseum De Pannekoek is dan ook zeer de moeite waard.” In de Oudheidkamer op Zevenhuizen had bewaarster Grietje Post het thema heel letterlijk genomen en met allerlei oude gebruiksvoorwerpen van groen emaille een leuke expositie gemaakt in het raamkozijn.

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter